Direct naar artikelinhoud

GENT OPENT DEBAT OVER TOEKOMST GENTSE FEESTEN

Stad wil onder meer de feestelijkheden stukje dichter naar de buurten brengen

De Gentse Feesten zijn een kwaliteitsvol cultureel volksfeest dat door het gratis karakter zo laagdrempelig mogelijk moet blijven. Dat is het uitgangspunt van de nieuwe beleidsnota Gentse Feesten die schepen van Feestelijkheden Daniël Termont (SP.A) gisteren presenteerde. Meteen ook het startpunt voor een grootschalig debat over de toekomst van de Feesten.

GENT

Van onze medewerker

Thomas Dierckens

Met het ontwerp van de nieuwe beleidsnota hoopt het stadsbestuur een langetermijnvisie op de Gentse Feesten te ontwikkelen. Tegen 2006 wil Gent namelijk de ideale Feesten organiseren, al beseft Termont zelf dat die wellicht niet bestaan. "Perfect zal het nooit zijn, maar we moeten er wel naar streven. Probleem is nu dat er niets op papier staat over waar we naartoe willen met dit gebeuren. De Gentse Feesten zijn door het grootschalige karakter niet eenvoudig om een bepaalde richting op te sturen, het is hoog tijd om vast te leggen hoe de Gentse Feesten er in de toekomst zullen uitzien. Zowel op economisch vlak als wat city marketing betreft, zijn de Feesten immers ontzettend belangrijk voor onze stad."

De voorlopige beleidsnota die nu op tafel ligt, is een resultaat van een debat dat Termont in april organiseerde met de verschillende pleinorganisatoren van de Gentse Feesten. Die kregen vijftig stellingen voorgeschoteld over de toekomst van de Feesten waarop ze hun mening konden formuleren. Termont: "Waar een absolute consensus over was, is dat de Gentse Feesten een kwalitatief cultureel volksfeest moeten zijn dat toegankelijk is voor iedereen. Daarom willen we er koste wat het kost over waken dat de Feesten gratis blijven, zodat de drempel voor bezoekers zo laag mogelijk is."

Verder stelden de organisatoren dat het culturele karakter van de Gentse Feesten te weinig geprofileerd is. Hoewel het stadsbestuur vier jaar geleden al pleitte voor minder worsten en meer cultuur, blijft het grote publiek de Feesten nog altijd associëren met drinken en schransen. "Daarom was ik ook zo woedend op het Gentse Feesten-lied van Vermeersch en Kamagurka", aldus Termont. "Natuurlijk lopen er hier de komende weken enkele zatlappen rond, maar dat blijft een minderheid. Daarom moeten we een betere communicatie voeren over de Gentse Feesten, denken aan een logo dat de ware aard van de Feesten weergeeft en moeten we blijven de klemtoon leggen op het culturele karakter van de tiendaagse. De Gentse Feesten zijn immers vaak een springplank voor beginnende kunstenaars en artiesten, dat mogen we niet uit het oog verliezen." Verder willen zowel de stad als de pleinorganisatoren dat het spontane karakter van de Feesten niet verloren gaat door overorganisatie en overregulering. "Het typische Gentse anarchistische en maatschappijkritische trekje is altijd een vast ingrediënt geweest van de Gentse Feesten en dat moet zo blijven. Te veel regels zouden de spontaniteit verdrukken. Er moet ruimte zijn voor nieuwe initiatieven. Dat de twee nieuwkomers Polé Polé en Boomtown een enorm succes zijn, bewijst dat we organisatoren moeten stimuleren om te vernieuwen."

Gent roept de organistoren eveneens op om niet veilig te programmeren door alleen gevestigde waarden een podium te bieden. De Gentse Feesten moeten een broedplaats blijven van nieuw, minder bekend talent of expressievormen die minder goed in de markt liggen. Niet alleen de programmatie kan nog beter, Termont vraagt tegelijkertijd aan de organisatoren om de aankleding van hun pleinen niet te verwaarlozen. "Ik heb de indruk dat de budgetten in de eerste plaats naar de programmatie gaan, waardoor het esthetische gehalte van de infrastructuur een teer punt blijft. We willen echter inhoudelijke kwaliteit die geen afbreuk doet aan de unieke historische achtergrond waartegen de Gentse Feesten zich afspelen."

Wat de grootte van de Gentse Feesten betreft, zit Gent aan zijn maximumcapaciteit, zo stelt de nota. Gemiddeld zakken elke dag meer dan honderdduizend feestvierders naar Gent af, meer volk zou de draagkracht van de stad overstijgen. "Daarom kant de stad zich tegen verdere territoriale uitbreiding van de Feesten", zegt Termont. "Wat we in de toekomst wel willen doen, is de buurtcentra in de wijken rond de stad meer betrekken bij het feestgebeuren, zodat we de Gentse Feesten een stukje dichter bij de buurten brengen." Dat moet ook meer 'nieuwe Gentenaars' over de streep trekken om mee te feesten. Allochtonen zijn nu immers ondervertegenwoordigd op de Gentse Feesten. "We leveren al jaren inspanningen om dat te verhelpen, maar de respons blijft laag. Ik kan er alleen maar uit besluiten dat onze vorm van cultuur en feestvieren niet die van hen is. Misschien als we de Gentse Feesten in hun wijken introduceren dat ze later ook de stap zetten naar het centrum. Het is alleszins het proberen waard."

Termont beklemtoont in zijn nota ook dat het stadsbestuur eerder coördinator of regisseur is van de Feesten dan organisator. Daarom roept hij alle organisaties die actief zijn tijdens de Gentse Feesten en alle Gentenaars op om te reageren op de beleidsnota die hij heeft opgesteld. "We willen een debat opstarten met iedereen die ook maar iets met de Gentse Feesten te maken heeft, dus ook de feestvierders", besluit Termont. "We nodigen daarom iedereen uit om te reageren op deze nota. En geen enkele suggestie of vraag is belachelijk. We zullen met alle opmerkingen rekening houden."

Info: De integrale beleidsnota is te lezen op de website www.gentsefeesten.be of kan via de dienst Voorlichting van de stad Gent worden opgevraagd.