Direct naar artikelinhoud

Vandereycken 'hoopt op vervolg Servië thuis'

Brussel l De Rode Duivels staan voor hun op drie na laatste wedstrijd van de EK-kwalificatiecampagne. De tegenstander: Finland, waar in Helsinki een uil op de deklat rampspoed aankondigde. Maar dat was toen, en vandaag is vandaag, predikt Vandereycken. 'Ik hoop op een voortzetting van onze laatste thuiswedstrijd, die tegen Servië.'

Door Kristof Windels

In de tussentijd is er natuurlijk veel gebeurd. De trip naar Kazachstan heeft voor velen opnieuw het licht uitgedaan. "Kortzichtige analyses", noemde bondscoach Vandereycken dat gisteren. "Ik probeer er het positieve uit te halen." Zonder twijfel positief was de eerste helft in Almaty. "We zijn de dag erna kort teruggekomen op die match, maar de afgelopen week is daar niet veel meer over gezegd." De bondscoach gaat er prat op dat hij niet boert op het verleden om een wedstrijd voor te bereiden en gelijk heeft hij natuurlijk.

Terecht maakte hij er gisteren iedereen nog maar eens attent op dat hij - vanwege schorsingen en blessures - telkens met een nieuwe groep moet werken. Helaas is dat het lot van elke bondscoach.

"Je moet een stap achteruit zetten, om er dan twee vooruit te zetten. Ik hoor ook de kritiek dat ik niet naar een vaste verdediging werk. Dat klopt, maar ik wil het ook niet, omdat het toch nooit kan. De groep is nooit dezelfde." Ook vandaag zal Vandereycken allicht een paar nieuwe namen inpassen - Gillet en mogelijk ook Grégoire - maar de filosofie blijft dezelfde. "Nieuwe namen én een nieuw systeem, dat wordt te moeilijk."

Vandereycken bouwt nu al maanden aan een nieuwe, jongere ploeg. "Op lange termijn is die verjonging zonder twijfel een voordeel, maar op korte termijn soms een nadeel."

En zo zijn we bij de grootste teleurstelling tot nu toe onder het bewind van deze bondscoach gekomen: de resultaten.

"We missen ervaring. We spelen soms goeie wedstrijden, met dertig of zestig minuten goed voetbal, maar je moet negentig minuten goed zijn om resultaten te halen. Over drie maanden zal deze ploeg nog geen optimaal rendement halen. Veel jongens die we er nu bijhaalden, zijn over vele jaren nog international."

Vraag is natuurlijk of deze bondscoach er nog zal bij zijn eens het oogsten begint. "Daar ben ik niet mee bezig", zweerde Vandereycken nog maar eens. "Ik probeer mijn elf spelers zo goed mogelijk voor te bereiden. Voor mij telt de volgende wedstrijd."

Die van vanavond, tegen Finland dus. "We hopen zoveel mogelijk te scoren", antwoordde Vandereycken op de vraag van een Finse journalist. "Maar zoiets hangt natuurlijk ook af van de tegenstander."

Vandereycken refereerde aan de wedstrijd van de Finnen tegen Servië. "Toen speelden ze 4-4-2 op hun eigen helft."