Direct naar artikelinhoud

Franse president Sarkozy lanceert ambitieuze lijst 'groene' voorstellen

PARIJS l De Franse president Nicolas Sarkozy heeft verstrekkende milieumaatregelen gepresenteerd. Hij kondigt een Ecologische New Deal aan, waarbij Frankrijk 1 miljard euro zal investeren in onderzoek naar energie-efficiëntie, biodiversiteit en milieugezondheid. Er zouden ook 3.000 kilometer extra lijnen komen voor openbaar vervoer.

Verder moeten gebouwen in Frankrijk tegen 2020 energie-efficiënt zijn, wordt de teelt van genetisch gemodificeerde gewassen een halt toegeroepen, moet het gebruik van pesticiden binnen tien jaar gehalveerd zijn en worden de straffen voor vervuilers strenger.

Sarkozy deed zijn voorstellen op een nationale conferentie over klimaat en milieu, bijgewoond door klimaatpaus en kersvers Nobelprijswinnaar Al Gore. Die bedankte Sarkozy voor zijn inzet.

De president sprak zich niet uit over CO2-reductie. Een belangrijk luik in zijn plan is daarentegen de aanpassing van de belastingen. De belastingen op milieuvriendelijke producten zouden worden verlaagd, terwijl belastingen op importproducten uit landen die het Kyotoprotocol niet respecteren, zouden verhogen.

Ook voor vrachtwagens en vervuilende privéwagens komen er belastingen. Ten slotte moet 20 procent van de Franse energie tegen 2020 groen zijn en tegen 2010 komt er een verbod op energievreters in huis, zoals gloeilampen en ramen met enkel glas. Kernenergie blijft nodig, aldus de president, maar er worden geen nieuwe centrales meer gebouwd.