Direct naar artikelinhoud

Kurt Cobain duikt op uit VRT-archief

Bij de VRT wist niemand nog dat Kurt Cobain ooit geïnterviewd was vlak voor het mythische optreden dat Nirvana in 1991 in de Gentse Vooruit gaf. Na een tip van een Britse Nirvana-fan werd het interview uit het VRT-archief opgediept.

"Hmhmhm. Attention. This is Kurt from Nirvana. This is the 'Update' on Studio Brussel." In een weinig verbloemend taaltje dat schril afsteekt tegen de door pr-mensen gepolijste promopraat van nu, praat Kurt Cobain iets meer dan vijf minuten.

Over hoe Nirvana eindelijk de goede samenstelling heeft gevonden met David Grohl als drummer ("all the other drummers sucked"), of over hoe leuk het was om hun "goedkope, aan elkaar geplakte" instrumenten op het einde van het optreden te vernietigen. "I don't give a shit if it's cliché or not." Het is gewoon een deel van de act en fun, wou Cobain er niet veel heisa rond maken. "One day at a time, sweet Jesus."

Cobain gaf het interview vlak voor het ondertussen mythische optreden dat Nirvana op 23 november 1991 in de Gentse vooruit zou geven, twee maanden na de release van Nevermind. Een interview dat kort nadien uitgezonden werd op Update, een iconisch avondprogramma uit de beginjaren van Studio Brussel dat alternatieve muziek voor het voetlicht plaatste. Interviewer van dienst was Niels Delvaux, die samen met Chantal Pattyn en Eric Smout Update samenstelde.

Makkelijke vondst

"Ik wist eigenlijk niets meer van het interview", zegt Chantal Pattyn, ondertussen netmanager van Klara. "Maar ik heb dat legendarische concert wel gezien. Cobain was toen al far gone, denk ik. Op het einde van het optreden was er ook de grote afbraak op het podium. Courtney Love stond toen ook in het voorprogramma. Dat was echt het optreden van het jaar."

Niet alleen Pattyn was het interview compleet vergeten, ook iedereen anders bij de VRT. Tot Nick Soulsby, een Britse Nirvana-fan die al enkele boeken schreef over het grungefenomeen, een mailtje stuurde naar de VRT. "Ik werk momenteel aan een nieuw boek over Nirvana en ik wist dankzij de onlinefancommunity LiveNirvana dat er in november 1991 een interview had plaatsgevonden in België. Maar niemand had dit ooit teruggevonden."

Dat was buiten het VRT-archief gerekend, dat meteen aan het zoeken ging. "De aanwijzingen van Nick Soulsby waren vrij vaag, maar Studio Brussel had net veel audiobanden binnengebracht die we de volgende jaren zouden digitaliseren", zegt Inge Tielemans. Die banden, met geluidsfragmenten gaande van enkele minuten tot een uur, bevatten echter nauwelijks metadata met informatie wat er nu op staat. Luisteren was dus de boodschap. "Maar al bij al is dat makkelijk gegaan. Het interview was een vrij makkelijke vondst."

Futloos bij RTBF

"Dit is echt wel een fijn interview", liet Nick Soulsby al aan StuBru weten. Volgens hem verdient het gesprek zijn plaats in de Nirvana-geschiedenis. "Je hoort een bescheiden kerel die duidelijk nog overrompeld is door alle opkomende aandacht. Hij vond het duidelijk fun, jullie troffen hem op een goede dag."

De vondst doet wat denken aan het RTBF-filmpje met Kurt Cobain dat anderhalf jaar geleden opeens opdook. Een futloze en apathische Cobain gaf toen een weinigzeggend interview aan de Franstalige interview, ook al enkele uren voor het optreden in de Vooruit. Schattengraver van dienst was toen de archiefdienst van de RTBF, die net als het VRT-archief druk oude tapes aan het digitaliseren is.

"Vroeger bestond de reflex niet om metadata toe te voegen en bestanden te structureren", legt Inge Tielemans uit. "Met ons project zullen we die oude bestanden de volgende jaren allemaal digitaliseren en toegankelijk maken. Er zal dus nog veel gevonden worden."