Direct naar artikelinhoud

Ruim dertig hernieuwbare-energiebedrijven failliet in 2013

Niet alleen grote hernieuwbare-energiebedrijven zoals Electrawinds zitten in de penarie. Ook een reeks kleinere ondernemingen in de sector happen naar adem. Dat leert een analyse van het handelsinformatiekantoor Graydon op vraag van Groen.

Het voorbije jaar gingen 33 groene bedrijven gespecialiseerd in bijvoorbeeld zonnepanelen, windturbines of biomassa-installaties failliet. Op een totaal van 529 actieve bedrijven betekent dat ruim 6 procent van de hele sector. Een serieuze stijging ten opzichte van de voorgaande jaren, toen slechts een handvol bedrijven failliet ging (zie grafiek).

En er lijkt niet meteen een einde te komen aan de moeilijkheden. In de eerste maand van 2014 moesten opnieuw drie bedrijven hun deuren sluiten.

Steunmechanisme

Vlaams parlementslid Hermes Sanctorum (Groen): "De Vlaamse regering beweert altijd dat het nieuwe steunmechanisme voor groene energie opnieuw stabiliteit geeft aan de sector. Maar de vele faillissementen tonen aan dat Vlaams energieminister Freya Van den Bossche (sp.a) en minister-president Kris Peeters (CD&V) geen stabiliteit hebben gebracht. Groene energie is de toekomst, maar het Vlaamse beleid doet meer kwaad dan goed voor deze sector."

Minister Van den Bossche hervormde eind 2012 het steunmechanisme voor hernieuwbare energie. Goed nieuws voor de portefeuille van de gemiddelde consument, aangezien die de (te) royale subsidies betaalde. Maar minder goed nieuws voor de sector. De gouden jaren leken plotseling voorbij. Naast minder subsidies kelderde immers ook de vraag naar zonnepanelen, omdat die niet meer de snelle winst opleverden van voordien.

"Wij waren akkoord met die hervorming", reageert Bart Bode van de Organisatie voor Duurzame Energie Vlaanderen, "al zijn er wel een aantal belangrijke na-effecten. De snelle aanpassingen aan de steun voor zonnepanelen hebben voor een crisis gezorgd op die markt. Veel bedrijven hebben het daar erg moeilijk mee. Daarnaast is de steun voor biomassa-installaties niet optimaal uitgewerkt, wat ook in die tak voor moeilijkheden zorgt."

Hebben groene energiebedrijven nog een toekomst in ons land? "Je ziet nu dat bedrijven oplossingen zoeken. Sommige keren terug naar hun oorspronkelijke bezigheden, meestal in de bouw", zegt Bode. "Andere diversifiëren hun activiteiten. Installateurs van zonnepanelen gaan zich bijvoorbeeld ook toeleggen op zonneboilers en warmtepompen."

"De groei van de hernieuwbare-energiesector ging de voorbije jaren misschien te snel, en daar krijgen een aantal bedrijven de weerslag van. Voor de komende jaren geloven we echter in een heropleving, maar dan op een duurzame manier."