Direct naar artikelinhoud

Steeds meer ouderen dronken achter stuur

De politie van Mechelen is verontrust nadat ze afgelopen weekend tijdens nachtelijke alcoholcontroles meerdere 70-plussers heeft betrapt op rijden onder invloed. Tijdens alcohol- en snelheidscontroles zaterdagnacht in de Nekkerpoelstraat en op de Leuvensesteenweg controleerde de politie 239 chauffeurs op alcohol. Twintig daarvan testten positief; onder hen een 74-jarige, een 77-jarige en een 80-jarige man. Vrijdag trok het parket van Mechelen ook al het rijbewijs van een 79-jarige man in omdat hij een positieve ademtest aflegde nadat hij brokken had gemaakt op de weg. Daarbij viel één lichtgewonde.

“Na de controles van afgelopen weekend is de bijzonder hoge leeftijd van sommige ‘positieve’ chauffeurs een opvallende vaststelling”, zegt de politie van Mechelen. “Deze tendens verontrust ons en we zullen onderzoeken op welke manier we hier het best op kunnen anticiperen”, aldus nog de Mechelse politie. Voor zover bekend was er afgelopen weekend niet iets als een groot seniorenfeest.

Burgemeester Bart Somers (Open Vld) zegt de ongerustheid van zijn politiekorps te begrijpen. “Dit is het signaal dat we onze campagnes niet enkel moeten richten op jongeren, naar wie we snel kijken als het gaat over rijden onder invloed en weekendongevallen.” Toch wil Mechelen ook de senioren niet stigmatiseren. “De leeftijd van de overtreders maakt niet uit. Maar we willen ze wel allemaal van de weg halen.”

Het Belgisch Instituut voor de Verkeersveiligheid (BIVV) noemt de vaststelling van de Mechelse politie ‘verrassend’. “Volgens onze gedragsmetingen is de grootste risicogroep voor dronken sturen de leeftijdsgroep 35 tot 55 jaar. Ook 55-plussers worden volgens studies vaker betrapt met een glaasje op, maar dat dit ook zo is voor 70-plussers, is nieuw voor het BIVV. Mogelijk gaat het in Mechelen slechts om een toevalstreffer”, zegt Werner De Dobbeleer. (BJM)