Direct naar artikelinhoud

Nijpend tekort aan spoedartsen

Liefst 1.200 spoedartsen komt België tekort volgens de meest recente schatting. Daardoor is op de spoeddienst vaak zelfs gewoon geen arts aanwezig.

Een spoeddienst waar 's nachts geen urgentiearts te vinden is: het gebeurt steeds meer in kleinere Vlaamse ziekenhuizen. Het tekort aan spoedartsen is zo nijpend dat als de dokter van dienst ziek valt, er vaak geen vervanging is. De MUG rijdt dan niet uit en wie op de spoedafdeling terechtkomt, moet wachten op een arts die thuis wordt opgeroepen.

"Eigenlijk moeten er twee spoedartsen aanwezig zijn wanneer men ook nog de MUG-functie uitoefent, maar dat is vaak niet haalbaar", vertelt dokter Jan Stroobants, voorzitter van de beroepsvereniging van urgentieartsen. "Daarom is er een wettelijke regeling dat er in dat geval één spoedarts effectief aanwezig is en één dokter oproepbaar van wacht moet zijn, die binnen het kwartier in het ziekenhuis kan staan wanneer de MUG uitrukt."

Maar ook die versoepeling van de regels blijkt onvoldoende: als de enige spoedarts ziek valt, is er gewoonweg geen enkele dokter vast aanwezig op de spoeddienst, en staat de oproepbare dokter er alleen voor. De MUG wordt dan vervangen door die van een ander, verder weg gelegen ziekenhuis, zoals maandagnacht gebeurde in het AZ in Diest.

"Allesbehalve ideaal, dat geven we toe", klinkt het daar. "Maar spoed is echt de zwakke schakel in onze gezondheidszorg. Er zijn amper spoedartsen te vinden. Pas in september krijgen we versterking, waardoor het probleem opgelost moet zijn."

Op een grote stroom nieuwe spoedartsen blijft het echter nog jaren wachten, tot er meer afstuderen. "Dit jaar studeren er maar drie af", aldus professor Marc Sabbe van de KU Leuven. "Gelukkig beginnen er dit schooljaar wel vijftien aan de opleiding."