Direct naar artikelinhoud

Goeddoener in peignoir

Bij Lieven Gheysen (54) aka comedian-mentalist Gili gaat het er 's morgens gezapig aan toe. Met een gelukkig grijnzende man achter een eenvoudig pistoletje met kaas.

Dat we niet over politiek gaan babbelen, zegt hij wanneer we rond 10 uur 's ochtends, vroeg genoeg, in de Gentse Brugse Poort arriveren. Anderhalf uur later zijn we nog bezig. Het is daags na de bom van de Publifin-affaire. Niet dat zijn geloof plots een deuk gekregen heeft. Het was al langer om zeep. Hij grijnst. Cynisch kun je hem niet noemen. Geamuseerd realistisch gaat hem beter af. "Verander wat je kunt, de rest moet je aanvaarden." Het is niet alleen zijn ochtendmantra. "'t Is ne vre wereld, dat wel."

Zijn eerste werk 's ochtends is de krant lezen. En even online de gespecialiseerde pers checken. Dan begint hij te denken. Allemaal in peignoir. Een ochtendmens is hij niet. Hij leeft en werkt, op en naast het podium, wanneer anderen in ontspanningsmodus gaan. Ontbijten doet hij dan ook meestal single, zonder vrouw of zonen, gezien hun verschillende dagindeling. Niet dat iemand in het gezin daar echt rouwig om is. "Te veel babbelen zo vroeg, hoeft niet." Al is hij daarom niet minder in vorm. "Ik leef volgens de artistieke definitie van geluk. Gelukkig zijn omdat je leuke dingen kunt doen, niet omdat je leuke dingen bezit. Hoe moeilijker je het voor jezelf maakt, hoe lastiger het leven is. Het doel is bekend, maak de reis dan zo aangenaam mogelijk."

In zijn huidige show Charlatan, waarmee hij nu door Vlaanderen tourt, ontleedt hij charlataneske praktijken en gooit goed bewaarde trucjes van zelfverklaarde zieners voor het grijpen. "Als zij starten vanuit een leugen, heb ik er geen enkel probleem mee hen te kakken te zetten." Het is zijn manier van goed doen. "Als ik zo kan verhelpen dat het geld uit de zakken van onschuldige mensen geklopt wordt..." Het is zo slecht nog niet gesteld met Gent.

.