Direct naar artikelinhoud

Uw spaarboekje loopt leeg

De prijzen in ons land zijn deze maand gemiddeld 2,97 procent hoger dan een jaar geleden. Vooral verse voeding en energie is duurder geworden. Ook spaarders zijn de pineut: in twee jaar tijd is van 10.000 euro liefst 400 euro in rook opgegaan.

De inflatie is deze maand uitgekomen op 2,97 procent, het hoogste peil in bijna vijf jaar. België blijft daarmee de inflatiekampioen in de eurozone, waar de gemiddelde inflatie 1,7 procent bedraagt. Twee elementen liggen aan de basis van de hoge inflatie in ons land. Dat zijn enerzijds de energieprijzen. Daarvan zijn de prijzen gemiddeld met 14,8 procent gestegen op een jaar tijd.

Uitschieters zijn motorbrandstoffen (+21,7 procent) en elektriciteit (+21,2 procent). Die producten zijn onder meer gestegen door respectievelijk hogere belastingen en accijnzen.

Ook verse voeding is flink in prijs verhoogd. Slechte oogsten in het zuiden van Spanje hebben ertoe geleid dat verse groenten ruim 19 procent duurder zijn dan vorig jaar. En ook verse vis (+13,5 procent) en snijbloemen (+6,9 procent) zijn een pak duurder geworden. "Zoals elk jaar werden vooral prijsstijgingen genoteerd voor de rozen wegens Valentijn", klinkt het bij de FOD Economie.

Maar is die hoge inflatie misschien net een zegen? Inflatie wordt immers als de smeerolie van de economie gezien. "Dat is juist", zegt Peter Vanden Houte, hoofdeconoom bij ING. "Maar te veel inflatie en een te groot verschil met de buurlanden is niet goed. Dan neemt de concurrentiekracht met de buurlanden af."

Ook voor spaarders is deze hoge inflatie een lelijke streep door de rekening. Want het beste spaarboekje brengt vandaag nog amper 1 procent op. Als je dan de inflatie (2,97 procent) in rekening brengt, dan wordt de reële rente negatief. Met andere woorden: je spaargeld wordt gewoon minder waard.

Vorig jaar zijn de Belgische spaarders op die manier 2,03 procent aan koopkracht verloren, zo heeft de Franse managementschool IÉSEG onlangs berekend. Anders gezegd, de 10.000 euro die een spaarder op een spaarboekje heeft staan, is eigenlijk nog maar 9.797 euro waard. Dit jaar dreigt daar nog eens 2 procent af te gaan. Want het Planbureau schat dat de gemiddelde inflatie dit jaar op 2,1 procent zal uitkomen, of nog een tikkeltje hoger dan vorig jaar. En de kans dat de rente op spaarboekjes dit jaar zal stijgen, is nihil.

Nationale Bank onderzoekt

Vicepremier Kris Peeters (CD&V) heeft de Nationale Bank alvast de opdracht gegeven om de redenen van die hoge inflatie te onderzoeken. Minder concurrentiekracht betekent immers minder banen en dat wil de regering vermijden.

"Het probleem in België is dat sommige prijzen, zoals het openbaar vervoer, verzekeringspremies en huurprijzen, automatisch geïndexeerd worden. Dat wakkert de inflatie aan", zegt ING-econoom Vanden Houte.

Analisten verwachten dat de totale inflatie binnen enkele maanden weer zal afnemen.