Direct naar artikelinhoud

Word 'master in de bullshit'

Studenten aan de universiteit van Washington kunnen binnenkort een nieuwe cursus volgen. 'Calling Bullshit in the Age of Big Data'. Vrij vertaald: haal de onzin uit allerlei gegevens.

Jevin West, een assistent-professor aan de Information School, en Carl Bergstrom, een hoogleraar biologie, hopen mensen te leren hoe kritisch na te denken over wat hen wordt verteld. Te veel van de informatie die we consumeren is pure onzin, aldus de twee. "We hebben het gevoel dat de wereld oververzadigd is met bullshit, en onze cursus is onze bescheiden poging om terug te vechten."

Bergstrom en West mopperen al jaren over de opgeblazen conclusies, gemanipuleerde algoritmes en verwrongen interpretaties van wetenschappelijk onderzoek. "Niet enkel in de populaire pers, maar ook in subsidieaanvragen en wetenschappelijke papers. Er worden steeds meer en almaar mooiere grafieken, en data, geproduceerd. Wat geweldig is. Maar tegelijk daarmee komen er ook steeds meer fouten in argumentaties en in de manier waarop de gegevens worden gepresenteerd", luidt het.

De dag nadat hun cursus beknopt werd voorgesteld op de website van de universiteit waren er al 20.000 aanvragen voor de cursus, en de bijhorende syllabus, binnengelopen.