Direct naar artikelinhoud

Privatisering Belfius: vragen bij dubbelslag

Een stuk van de staatsbank Belfius verkopen en alsnog genieten van een royaal dividend. Dat is de wel erg optimistische analyse van de twee zakenbanken die de regering onder de arm heeft genomen om de privatisering van Belfius te onderzoeken. 'Het gelobby om deze deal binnen te halen, duurt al drie jaar.'

Bank of America Merrill Lynch en JPMorgan menen dat Belfius binnen een klein jaar beursrijp kan zijn. Bank of America Merrill Lynch, de zakenbank die voor de regering werkt, denkt dat het mogelijk is 20 tot 40 procent van Belfius naar de beurs te brengen. JPMorgan, dat door Belfius is aangesteld, houdt het op 25 tot 49 procent.

Gezien de waarderingen die de ronde doen - 7 à 9 miljard euro - zou zo'n operatie volgens De Tijd de staat 1,4 tot 4,4 miljard euro kunnen opleveren, geld dat gebruikt kan worden om de overheidsschuld af te bouwen. Volgens de zakenbanken is het niet uitgesloten dat de bank een groter deel van haar winst uitkeert. Daardoor zou de regering-Michel kunnen blijven rekenen op royale dividendinkomsten.

Vorig jaar keerde Belfius ruim 225 miljoen euro dividend uit aan de staat, een bedrag dat rechtstreeks naar de begroting vloeide. De Tijd schrijft dat dat voor de federale regering een aantrekkelijk scenario is, omdat ze zo dubbel profiteert. Met de opbrengst van de privatisering kan ze de overheidsschuld doen dalen én ze behoudt de dividenden, die in de begroting meetellen.

Op het kabinet van minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA) wil men voorlopig niet reageren. Ook bij Belfius zelf wordt niet gecommuniceerd over het rapport van de zakenbanken. Allicht nog voor het zomerreces zou de regering de knoop willen doorhakken. Toch heerst er vooral ongeloof in kringen van economen. "Dit is gestuurd door de zakenbanken. Het gelobby om deze deal binnen te halen, is nu al drie jaar aan de gang."

Molensteen Arco

Dat het dossier Arco, dat als een molensteen rond de nek van Belfius hangt, nauwelijks ter sprake komt, zegt veel. Nochtans weegt die afhandeling zwaar door in de waardering van de bank. Om nog niet eens te spreken over het politieke steekspel dat daarrond hangt. Vicepremier Kris Peeters (CD&V) beet vorige week nog maar eens van zich af om snel een oplossing voor de Arco-coöperanten uit te werken.

Hij wil een deel van de privatisering gebruiken om die erfenis af te handelen. Of dit de toets van Europa zal doorstaan, is evenwel een groot vraagteken, nadat de Commissie zich negatief uitsprak over de staatsgarantie die de Arco-coöperanten genoten.

De kernvraag, of de overheid bankier moet spelen, wordt bijna niet meer gesteld. Terwijl het vandaag best een relevante vraag is. Van het scenario dat wijlen Luc Coene voorstond, lijkt alvast niets meer over te schieten. Als gouverneur van de Nationale Bank pleitte Coene er voor om een deel van Belfius te verkopen, om de staatsschuld te verminderen, en een deel in handen te houden. Dat gedeelte zou dan als een financier voor de lokale besturen optreden, een soort Gemeentekrediet.

"Nu lijkt het scenario 'Dexia Light' het te halen", vrezen een aantal waarnemers. "Het management droomt er weer van om via de beurs spannende dingen te gaan doen, met overnames. Dat is wellicht sexy, maar we weten hoe dat is afgelopen. Ik hoop dat Van Overtveldt het gelobby van de zakenbanken kan doorprikken."

Ook Geert Noels heeft twijfels: "De overheid kan net zo goed Belfius nog even in handen houden. Er is vandaag geen brandende noodzaak om te verkopen. Je kunt beter een hoger dividend vragen, en dat voor de begroting gebruiken."