Direct naar artikelinhoud

‘Mr Wang’: de Belg van 1 miljard die (bijna) niemand kent

Wang Xingchun prijkt met een vermogen van 1 miljard dollar op plaats 1.140 van de ranglijst van het Amerikaanse tijdschrift Forbes. Feit: de Chinees heeft de Belgische nationaliteit. Feit: hij was een tijdlang zaakvoerder van een bvba in ons land. Verder: onduidelijkheid troef over hoe en waarom hij Belg is geworden.

Het Amerikaanse blad Forbes vond de Belgische nationaliteit van Wang Xingchun terug op de prospectus van zijn bedrijf, Winsway Coking Coal. De 47-jarige ‘selfmade man’ stichtte Winsway vier jaren geleden en is er vandaag gedelegeerd bestuurder en voorzitter van de raad van bestuur. Het concern met belangrijkste kantoren in Peking en Hongkong voert kolen vanuit Mongolië uit naar China. China is ’s werelds grootste en snelst groeiende afnemer van kolen voor de staalindustrie. Sinds vorig jaar noteert Winsway Coking Coal op de beurs van Hongkong. Wang Xingchun studeerde in 1987 af aan de universiteit van Peking. Hij is ook ‘supervisor’ van de Agricultural Bank of China sinds april 2009 en verblijft in Singapore. Tot daar het eenvoudige gedeelte.

Een halve dag rondbellen maakt vooral duidelijk dat heel wat instanties erg karig zijn met informatie over Wang Xingchun. Het antwoord van de Chinese ambassade in België komt erop neer dat het niet aan hen is uit te zoeken wanneer en waarom de man Belg is geworden. “Sorry.” Ze verwijzen door naar het Belgische ministerie van Binnenlandse Zaken. Waar ze evenmin kunnen helpen. “Sorry”, ook hier. Eenzelfde antwoord bij de ambassade van Singapore in België. “We kunnen u echt niet helpen.”

Bij de Belgisch-Chinese Kamer van Koophandel, dan maar. Daar weten ze te vertellen dat Wang Xingchun... de Belgische nationaliteit heeft. “Hij heeft de leiding bij Winsway. Ah, u kent de website al?” Tot nader order evenmin informatie vanuit de federale Kamercommissie naturalisaties.

Het blijft kortom gissen wanneer, waarom én hoe Wang Xingchun Belg werd. Op de website van Winsway Coking Coal staat te lezen hoe één van de naaste medewerkers van Wang Xingchun, de Nederlander Paul Struijk, lange tijd werkte voor het Antwerpse Belgium Marketing Services. Daar kennen ze Wang Xingchun en bevestigen ze dat de man “al jaren” Belg is. Verder ook daar niet meer nieuws.

Bvba in Nijlen

Enig speurwerk bij Graydon, het bureau voor handelsinformatie, leert ons dat Wang Xingchun tot 13 mei 2005 zaakvoerder was van Verbomar bvba in Nijlen. Sinds diezelfde dag geeft Graydon ene Damian Sielewonczuk aan als zaakvoerder van Verbomar. Verbomar legt zich vandaag toe op het bouwen en verbouwen van huizen, kunnen we lezen op de website. Als we Sielewonczuk polsen naar Wang Xingchun, weet hij meteen te vertellen dat de man “al 10 jaar Belg is”... Om nadien te ontkennen dat hij de man ooit heeft gekend. Vreemd, aangezien Sielewonczuk zaakvoerder werd net op de dag dat Wang zich terugtrok uit het bedrijf. “Ik dacht dat u iemand anders bedoelde”, klinkt het dan plots mysterieus.

De Belgisch-Chinese Julia Zhu van de Brusselse vzw Emily adviseert Europese bedrijven en Chinese investeerders. Ze kent een pak Chinese bedrijfsleiders. En heeft zo een vermoeden waarom Wang Xingchun de Belgische nationaliteit heeft aangenomen. “Chinese bedrijfsleiders nemen een westerse nationaliteit aan omdat ze zich dan bij politieke problemen in eigen land kunnen beroepen op de internationale wetgeving.” En zo blijft er vooral veel mist hangen rond de heer Wang Xingchun, de derde rijkste Belg.