Direct naar artikelinhoud

Reynders toetst ‘vrijblijvend’ pistes af voor B-H-V

Informateur Didier Reynders (MR) toetste gisteren voor het eerst enkele pistes af bij de partijvoorzitters van Open Vld, Groen!, Ecolo, sp.a en cdH voor de splitsing van B-H-V. Met zijn voorstellen blijft hij erg dicht bij de voorstellen van preformateur Elio Di Rupo (PS).

Informateur Didier Reynders ontving eerst samen met Charles Michel, zijn opvolger aan het hoofd van de MR, een delegatie van Open Vld. Voorzitter Alexander De Croo (Open VLD) liet zich op het partijhoofdkwartier van de Franstalige liberalen vergezellen door de kamerleden Bart Somers en Patrick Dewael, en had het met zijn Franstalige tegenhangers vooral over Brussel-Halle-Vilvoorde. Verschillende partijen drongen er de voorbije weken bij Reynders op aan om eerst duidelijkheid te scheppen over de positie van zijn eigen partij. Zit de MR op één lijn met het FDF, en is een akkoord over de splitsing van B-H-V dus vrijwel onmogelijk, of is het radicale standpunt van Olivier Maingain niet per definitie dat van Reynders en Michel? Die duidelijkheid gaf Reynders vooralsnog niet. Over B-H-V legde hij wel wat pistes op tafel. “Maar hij houdt het erg vrijblijvend. Hij toetst allerlei pistes af, maar weigert om ook maar een woord op papier te zetten”, zegt een van zijn gesprekspartners.

Wat hij mondeling aftoetste, was volgens een partijvoorzitter wel behoorlijk concreet. Zo zou de voormalige voorzitter van de MR de compensaties voor de splitsing van B-H-V beperkt willen houden tot de zes faciliteitengemeenten. Daartegenover staat wel dat de compensaties in die gemeentes fors genoeg moeten zijn. De inwoners van die zes gemeentes zouden moeten kunnen kiezen voor Brusselse lijsten, er zou een dubbelzijdige apparentering komen in Vlaams en Waals-Brabant, een tweetalige kamer voor taalgeschillen bij de Raad van State en er zou een Metropolitane Gemeenschap worden opgericht waarin Brussel wordt verbonden met het hinterland. Voor enkele compensaties bepleitte Reynders ook een grondwettelijke verankering. De splitsing zou ook enkel voor de Kamer gelden: voor de Senaat zouden er geen rechtstreekse verkiezingen meer worden gehouden, voor de Europese verkiezingen zou er een federale kieskring komen. Tegen die federale kieskring heeft onder meer N-VA zich altijd heftig verzet.

Bij alle partners blijft het voorbehoud tegenover Reynders bestaan, al schemerde er bij de Open Vld wel wat voorzichtig optimisme door. “In het verleden heeft de MR wel vaker de indruk gewekt het FDF te willen lossen over bepaalde communautaire dossiers, om zich dan op het einde van de rit toch telkens weer achter Maingain te scharen. Het blijft oppassen.”(TP/JV)