Direct naar artikelinhoud

Iran Regime houdt zelf steunbetoging

Het Iraanse ayatollahregime organiseert morgen een manifestatie tegen het “oproer” van de oppositie. De betoging is een reactie op verschillende bijeenkomsten van de oppositie de afgelopen dagen. Dat meldde de Iraanse staatstelevisie.

De raad die instaat voor de organisatie van grote manifestaties voor het regime, kondigde in een persbericht de betoging tegen “de leiders van de oproer, Hossein Moussavi en Mehdi Karoubi” aan. Talrijke parlementsleden hadden in Teheran eerder deze week van de regering geëist dat ze de twee oppositieleiders gewoon zou executeren wegens het zaaien van onrust. Moussavi en Karoubi staan feitelijk onder huisarrest en kunnen niet deelnemen aan de protestacties tegen het regime.

De informatie in de staatsmedia is een staaltje van vervalsing. De betogingen worden niet verzwegen, maar wel in een kader geplaatst dat in het kraam van het regime past. De Iraanse regering beweert over bewijzen te beschikken dat de twee oppositieleiders de betogingen in opdracht van de VS en Israël hebben georganiseerd om in Iran een revolutie te ontketenen. Het volk werd terloops opgeroepen om “niet in de val van de vijand te lopen” en er wordt regelmatig gesteld dat leger en politie paraat zijn. De gescandeerde leuze ‘Weg met de dictatuur’ en de aanvallen op de hoogste geestelijke leider, Ali Khamenei, worden verzwegen.

Tijdens de begrafenis van een manifestant die dinsdag om het leven kwam bij een betoging, hebben er gisteren enkele incidenten plaatsgevonden tussen de deelnemers aan de begrafenis en “een klein aantal mensen die vermoedelijk banden hebben met de oppositie”, zo meldde de staatstelevisie.