Direct naar artikelinhoud

Paradijselijke villa in artistiek Bali

Mysterieus Meteora

Tijdens onze backpackvakantie door Noord-Griekenland kwamen we onder andere in Meteora. Dit is een formatie van zeer scherpe bergpieken die zich in de loop van de geschiedenis gevormd hebben tot een wonderlijk schouwspel. Op deze rotspieken trokken monniken zich terug in de 9de eeuw. Eerst leefden zij in natuurlijke kleine grotten, maar later bouwden ze kloosters waarvan er nu nog zes te bezoeken zijn.

Vroeger waren er geen trappen, dus klommen de monniken naar boven via trapladders. Hun goederen volgden via een katrolsysteem. Volgens de overlevering werden de trapladders vervangen als God had beslist ze te laten breken! De schijnbare onbereikbaarheid van deze kloosters en de prachtige vervreemdende natuur geven deze plaats iets mystieks.

In het grootste klooster zijn helaas wel veel toeristen. Het is aan te raden met de goedkope bus naar boven te gaan en dan naar beneden te wandelen langs een route met verschillende kloosters. De kloosters zijn mooier aan de buitenkant dan aan de binnenkant.

Toen het op onze weg naar beneden, met een schitterend zicht op een klooster gebouwd vlak tegen een afgrond, ook nog eens begon te stormen, compleet met hagel en bliksem en regenboog, was deze bijzondere ervaring compleet.

Jolinde TRIPS

Een absolute aanrader voor een boeiende citytrip: Turijn, de bakermat van de slowfood en Fiat. Met de Torinocard kan je op een voordelige manier de talrijke prachtige musea van Turijn en omgeving bezoeken, zoals het filmmuseum Mole Antonella met speciale lift van waaruit je een prachtig zicht over de stad hebt. Je kan ook naar het Palazzo Madama, het koninklijk paleis, de Venaria Reale, het Valentinopark met middeleeuws dorp en het Egyptisch museum, het op één na grootste na Caïro, waar men in het graf van Kha zovele prachtige voorwerpen gevonden heeft dat men met deze verzameling alleen al een museum zou kunnen openen. We waren zo onder de indruk dat we het museum zelfs tweemaal bezochten. Met de Torinocard kaart heb je ook onbeperkt toegang tot het uitstekend georganiseerde openbare vervoer. Er is ook het Holy Shroudmuseum, waar je alles te weten komt over de lijkwade, die veilig weggeborgen ligt in de basiliek. Ze is opnieuw te bezichtigen in 2025. Maar ik zou zeggen: wacht zeker niet zo lang om Turijn te bezoeken.

Turijn is allang niet meer de industriestad die ze ooit genoemd werd. En ga na al de opgedane cultuur lekker op een van de vele terrasjes zitten met een glaasje wijn, of geniet van een van de vele dessertjes of het meest typisch drankje van Turijn Bicerin. familie van herreweghe

Slowfood en snelle Fiats in Turijn

Na een lange vlucht en anderhalf uur rijden kom je op een aarden weggetje en denk je: waar ben ik hier terechtgekomen? Even twijfelden we, maar het hartelijk welkom in Villa Sabandari in Bali deed ons vlug alle twijfels en alle vermoeidheid vergeten. Villa Sabandari ligt in Ubud, een artistiek stadje in Bali.

Het is echt tiptop, aan alles is gedacht: sari’s voor tempelbezoek, wandelroutes, muggenspray, water, afternoon tea... En heb je nog vragen dan helpen Dirk Weemaes en Saar, de Belgische eigenaars, je graag verder met tekst en uitleg.

Dus is het alleen maar genieten van je zeer ruime kamer met overal bloemen, je prachtig terras met zicht op de rijstvelden, en het heerlijk zwembad in een weelderige groene tuin. Hectisch Ubud is 10 minuten te voet, en na een heerlijk uitgebreid ontbijt kan je dit zonder probleem aan. Wil je uit eten? Geen probleem: een chauffeur staat ter beschikking die je brengt en afhaalt. Dit is vakantie! Dit paradijsje met zes kamers werd uitgeroepen tot nummer één van de bed&breakfasts in Ubud door Trip Advisor. Wat ons betreft hebben ze deze eerste plaats dubbel en dik verdiend. Villa Sabandari is een adres dat we met plezier aan iedereen die richting Indonesië trekt willen aanbevelen.

Margot Plancke

Bongo pakt uit met een bon voor wie zijn bloed graag sneller voelt stromen: Avontuur voor Twee. Met deze bon, ter waarde van 99,90 euro kan je met zijn tweeën een cursus kanovaren volgen, een death ride maken in de Ardennen of met een speedboat de woeste baren van de Noordzee trotseren. Ben je meer een wintersporttype? Ga dan in Rucphen, waar een skipiste met artificiële sneeuw ligt, je skispieren trainen. Je kan er met de bon Avontuur voor Twee anderhalf uur ski- of snowboardles volgen, huur van het materiaal inbegrepen. Na de les kan je twee uur vrij oefenen in de Ski Dome. Lezeres Jolinde Trips wint deze week de Bongobon Avontuur voor Twee. Wilt u ook een bon winnen? Stuur uw lezerstip (+foto’s) naar lezerstippenlezers@demorgen.be. Vergeet je adres niet.

Doe een via ferrata of maak een death ride in Jupille.

Leer skiën of snowboarden in de Ski Dome van Rucphen.