© BELGA

Vermoedelijke opdrachtgever van moord op Silvio Aquino niet overgeleverd aan Italië

Martino Trotta (56), de Limburgse ex-restauranthouder die beschouwd wordt als de opdrachtgever voor de moord op Silvio Aquino, mag niet aan Italië worden overgeleverd. Dat heeft de Brusselse kamer van inbeschuldigingstelling donderdag beslist, zo meldt het Brusselse parket-generaal. Italië had een Europees aanhoudingsbevel tegen de man uitgeschreven omdat hij daar tot een celstraf van 7 jaar veroordeeld was maar volgens de KI moet Trotta, die de Belgische nationaliteit heeft, die straf in België uitzitten.

Silvio Aquino en zijn echtgenote Silvia Liskova werden op 27 augustus 2015 klemgereden in Opglabbeek. Het kwam tot een schietpartij, waarbij Aquino het leven liet. Zijn vrouw kon zich uit de voeten maken en bleef ongedeerd.

Een van hun belagers werd ook dodelijk geraakt en zijn kompanen lieten hem achter langs de A73 in het Nederlandse Roermond. Die man werd geïdentificeerd als Samson Hamidovic en via hem kwamen de speurders de andere vermoedelijke uitvoerders op het spoor, vier leden van de Bosnische clan Hamidovic. Zij werden eind vorig jaar opgepakt in Zuid-Frankrijk en Duitsland.

In januari 2016 belandde dan ook Martino Trotta in de cel. Die gewezen restaurantuitbater uit Maasmechelen zou de opdracht voor de moord hebben gegeven, maar ontkent.

Zijn advocaten hadden donderdag gevraagd om de man niet aan Italië over te leveren omdat hij als Belg zijn straf in België zou moeten kunnen uitzitten, én omdat ze vreesden dat hij in een Italiaanse gevangenis niet veilig zijn voor eventuele wraakacties van de familie Aquino.

Midden februari 2017 moet Trotta zich ook voor de Antwerpse correctionele rechtbank verantwoorden. Hij staat samen met twaalf andere personen terecht voor de invoer van 493 kilo cocaïne via de Antwerpse haven.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer