Direct naar artikelinhoud

Europese Unie kondigt olieboycot af tegen Syrië

De Europese Unie voert een verbod in op de import van Syrische olie. Dat heeft de Unie gisteren beslist. Om de druk op het Syrische regime op te voeren worden ook zeven nieuwe namen van Assad-getrouwe personen en instellingen aan de lijst van gesanctioneerden toegevoegd.

De Europese Unie is het eens geraakt over een olie-embargo tegen Syrië. Volgens een mededeling van de Raad van de EU worden de aankoop, de import en het vervoer van olie en andere petroleumproducten uit Syrië verboden. Voor lopende contracten gaat het verbod pas in op 15 november. Daarnaast voegde de Unie nog eens vier met het regime bevriende zakenlui en drie instellingen toe aan de lijst van personen en entiteiten die getroffen worden door een reisverbod en een blokkering van hun tegoeden. Die maatregelen worden vandaag van kracht.

Op die manier willen de Europese landen de druk opvoeren op het regime van president Bashar al-Assad, dat al meer dan 2.200 burgers doodde bij het neerslaan van prodemocratisch volksprotest.

Italiaans energiebedrijf

Hoewel dagelijks meer gruwelijke praktijken van de Syrische ordetroepen aan het licht komen, duurde het meer dan vijf maanden om tot die beslissing te komen en zal het nog meer dan twee maanden duren voor de boycot van kracht wordt. Dat uitstel, waarover sommige EU-landen niet te spreken zijn, komt er op verzoek van Italië. Het Italiaanse energiebedrijf ENI heeft nog een contract in het land lopen.

Onder meer de Finse minister van Buitenlandse Zaken Erkki Tuomioja uitte zijn verontwaardiging over het bereikte akkoord. "Ik heb het gevoel dat het te laat is", zei hij aan Reuters na de vergadering van de Unie in Polen. "Als we ernstig zouden zijn, zouden we enkel stappen nemen die per direct ingaan." Beslissingen van de EU moeten echter met unanimiteit goedgekeurd worden, waardoor aan de Italiaanse eisen voldaan moest worden.

Olie-industrie

De Europese sancties, de eerste die de oliesector raken, gaan niet zo ver als het verbod op investeringen dat de VS vorige maand instelden. Maar Europa voert wel meer Syrische olie in dan de VS, waardoor de maatregelen toch effect kunnen hebben.

De olie-industrie is verantwoordelijk voor een vierde van de Syrische staatsinkomsten. Het land produceert dagelijks zo'n 400.000 vaten olie, waarvan het er elke dag 150.000 exporteert. Europa, voornamelijk Duitsland, Italië en Frankrijk, koopt 95 procent op. Bedrijven als het Nederlands-Britse Shell en het Franse Total zijn ook belangrijke investeerders in Syrië. Maar zelfs als het olie-embargo van kracht wordt, kunnen Europese bedrijven nog blijven werken in Syrië.

Om dat te verhinderen is er een verbod nodig op alle samenwerking met Syrische energiebedrijven. Dat bespreken de Europese leiders later nog. De Europese Unie handhaaft ook nog steeds een wapenembargo tegen Syrië.

Syrische olie-industrie

Productie

400.000 vaten per dag

Export

150.000 vaten per dag,

95 procent naar Europa

Inkomsten

zo'n 2,24 miljard euro

per jaar, 25 procent van

staatsinkomsten