Direct naar artikelinhoud

N-VA hamert op rechtvaardiger sociale zekerheid

De N-VA wil de sociale zekerheid grondig hervormen en in een ruk een stuk rechtvaardiger maken. Wie werkt en bijdraagt tot het systeem, moet daar meer voor terugkrijgen dan vandaag.

First things first. Centraal in het luik sociale zekerheid van het verkiezingsprogramma van de N-VA staat de splitsing. De hervorming kan alleen doorgevoerd worden als de sociale zekerheid en het arbeidsmarktbeleid, de hoeksteen van het systeem, overgeheveld worden naar de deelstaten. Volgens N-VA-voorzitter Bart De Wever brengt zo’n splitsing van de sociale zekerheid de solidariteit niet in gevaar. Wel integendeel, ze krijgt net meer middelen en kan net efficiënter worden georganiseerd.

De N-VA is duidelijk: werken is geen recht voor wie dat kan, het is een plicht. “De sociale zekerheid is geen hangmat, maar een vangnet”, verduidelijkt nieuwelinge Zuhal Demir, vooraan op de Antwerpse Kamerlijst en als advocate gespecialiseerd in arbeidsrecht. “Of nog beter: het is een trampoline, een opstap naar werk.”

Om meer werkzoekenden aan een job te helpen, heeft de partij een driepuntenplan uitgedacht. Eerst een half jaar tot een jaar intensieve begeleiding, in jaar twee het betalen van een loonkostpremie aan werkgevers, en ten slotte voor wie na twee jaar nog geen baan heeft een tijdelijke werkervaring in de non-profit- of de publieke sector. Voor mensen die niet aan werk geraken op de reguliere arbeidsmarkt, bijvoorbeeld vers afgestudeerden in hun wachttijd, voorziet de N-VA een basisinkomensverzekering als ze toch vrijwillig of slecht betaald aan de slag gaan. “We schrijven niemand af, dat is onze maatschappijvisie”, verduidelijkt Danny Pieters, de N-VA-expert inzake sociale zekerheid. “Wat Joëlle Milquet nu doet - een hele groep voor de rest van hun leven geld toestoppen - kan echt niet meer.”

De hervorming van het pensioenstelsel tekent de N-VA uit volgens dezelfde filosofie: een grotere beloning voor de mensen die werken en bijdragen tot het systeem. Werkende mensen moeten duidelijker weten wat ze voor hun bijdrage in de plaats krijgen. De gelijkgestelde perioden schaft de N-VA af, behalve wanneer er tijdens die periode door de werknemer of de werkgever nog bijdrages worden betaald. Ook het brugpensioen moet op termijn volledig verdwijnen. “Onmogelijk te verzoenen met het voornemen om vervroegd uitstappen zoveel mogelijk te ontmoedigen”, aldus Pieters. De pensioenbijdragen worden per gezin in twee gehakt, om te vermijden dat de partner die thuisblijft voor de kinderen financieel de dupe wordt na een scheiding of een overlijden.

“Het huidige sociale zekerheidssysteem is sinds de jaren tachtig amper aangepast, terwijl de demografische situatie geweldig geëvolueerd zijn”, aldus Pieters. “Immobilisme is echt geen optie meer.”