Direct naar artikelinhoud

Navigatie > TomTom wil 430 miljoen euro ophalen

De producent van navigatieapparatuur TomTom wil 430 miljoen euro ophalen via een aandelenuitgifte en een private plaatsing. In een persbericht geeft TomTom aan van plan te zijn een belang van ongeveer 100 miljoen aan de Nederlandse technologie-investeerder Cyrte Investments en het investeringsvehikel Janivo Holding te verkopen, via een private plaatsing. De twee partijen zouden samen voor 30 miljoen euro intekenen op de nieuwe aandelen. Dat betekent dat beide partijen een belang van 8 procent in TomTom houden. De rest van de nieuwe aandelen is beschikbaar voor andere aandeelhouders. TomTom wil de opbrengst van de aandelenverkoop gebruiken om zijn schuld terug te betalen. Na de overname van het Gentse Tele Atlas voor 2,9 miljard zit TomTom met een schuld van 1,4 miljard euro.

Telecom > Telenet richt afdeling voor mobiel bellen op

Telenet roept met Telenet Mobile een aparte divisie in het leven die de mobieletelefoondiensten van de groep moet versterken. Ronny Verhelst, tot nu executive vice-president bij de telecomgroep, gaat de divisie leiden. De aparte structuur wijst op de ambities van Telenet als mobilofoonoperator. Het bedrijf tekende onlangs een hernieuwd akkoord met Mobistar. Daarbij maakt Telenet gebruik van het Mobistar-netwerk, maar het gaat eigen telefoniediensten aanbieden. Ook zou de groep nog altijd geïnteresseerd zijn in de vierde gsm-licentie.

Luchtvaart > Airbus levert 24 toestellen aan Qatar Airways

Qatar Airways koopt 24 A320-vliegtuigen. Dat heeft de Europese vliegtuigbouwer Airbus bekendgemaakt op de luchtvaartshow van Le Bourget, vlak bij Parijs. Het order is goed voor 1,9 miljard dollar (1,4 miljard euro) en is meteen het eerste groot contract voor Airbus dit jaar. Qatar Airways is een van de belangrijkste luchtvaartmaatschappijen in de Golfstaten. Airbus wil dit jaar 300 orders voor vliegtuigen binnenhalen, de teller stond op 32. De grootste concurrent van Airbus, het Amerikaanse Boeing, kwam niet met nieuws over een mega-order, maar zegt te hopen dat de sector het vanaf midden volgend jaar opnieuw beter doet. “Er is geen zekerheid, maar we hebben de indruk dat er redenen zijn voor hoop dat het herstel volgend jaar begint”, zei Scott Carson, de chef van de commerciële tak van Boeing.