Direct naar artikelinhoud

Raoul De Keyser krijgt expo in New York

Eind juni opent in de gerenommeerde kunstgalerie David Zwirner in New York een groepstentoonstelling over schilderijen op papier, waarin twee Belgische schilders prominent figureren: Raoul De Keyser en Ilse D'Hollander. De tentoonstelling focust op kunstenaars die grotendeels abstract werken en zich met de verf als materie en het specifieke karakter van papier bezighouden.

Voor de geselecteerde kunstenaars zijn schilderijen op papier een integraal onderdeel van hun werk. Raoul De Keyser (1930-2012) was een van de belangrijkste Belgische schilders van de laatste decennia. Wat hij maakte was 'abstract figuratief', minimale picturale kamermuziek met verf en borstel.

Ilse D'Hollander (1968-1997) stapte helaas al op haar 29ste uit het leven. In korte tijd heeft ze een indrukwekkend oeuvre nagelaten, dat de laatste jaren stilaan ontdekt wordt. Haar werk evolueerde van eerder figuratief naar abstract, maar daarbij liet ze zich steeds inspireren door observaties die ze opdeed in haar omgeving en de natuur. Vorig jaar wijdde Museum M in Leuven een ruim overzicht aan haar werk, dat deels beïnvloed werd door Raoul De Keyser. Beide schilders kenden elkaar trouwens goed.

In de galerie van David Zwirner zal voorts werk te zien zijn van kunstenaars James Bishop, Suzan Frecon, Mary Heilmann, Paulo Monteiro, Rebecca Morris, Ad Reinhardt, Al Taylor en Stanley Whitney.

David Zwirner Gallery is ook de vertegenwoordiger van Luc Tuymans, Michaël Borremans en Francis Alÿs. Tuymans hield er begin vorig jaar al zijn tiende solotentoonstelling. Ook het werk van Borremens en Alÿs waren er al enkele keren te zien in tentoonstellingen.

Paintings on Paper, 26/6-15/8. www.davidzwirner.com