Direct naar artikelinhoud

Elke dag dreigen 35 gezinnen hun huis te verliezen

Dagelijks worden tientallen Vlaamse gezinnen uit hun woning gezet. In 2011 besliste de vrederechter over het lot van 12.740 families. De meerderheid kwam op straat te staan.

12.740 gezinnen verschenen in 2011 voor het vredegerecht met de dreiging om het dak boven hun hoofd kwijt te spelen. Dat zijn er 245 per week, enkel en alleen in Vlaanderen. Dat blijkt uit de recentste cijfers van de Vereniging voor Vlaamse Steden en Gemeenten (VVSG). Het gaat zowel over de privémarkt als over sociale woningen.

Hoeveel families ook effectief uit hun woning gezet werden, is niet bekend omdat daarover geen gegevens worden bijgehouden. Maar aangenomen mag worden dat het over de grote meerderheid gaat, luidt het bij de VVSG.

"Vooraleer eigenaars naar de vrederechter stappen, is er al een hele geschiedenis aan voorafgegaan. Huiseigenaars stappen niet zomaar naar de rechtbank, die hebben vaak al verschillende kansen gegeven aan hun huurder", verklaart Nathalie Debast, stafmedewerker Armoedebeleid van de VVSG. "Als de zaak voor het vredegerecht komt, is het kalf al verdronken, ruimte voor bemiddeling is er doorgaans niet meer."

En dus staan die gezinnen even later op straat. Soms letterlijk, in het beste geval kunnen ze terugvallen op de hulp van vrienden of familie, vaak kloppen ze aan bij het OCMW. Dat moet dan proberen een nieuw onderkomen te vinden, maar dat is allerminst evident, weet Debast. "Waarom worden mensen uit hun huis gezet? Vaak omdat hun inkomen te laag is. Dan is het voor het OCMW ook niet makkelijk om een betaalbare woning te vinden. Al zeker niet op de privémarkt."

Anticiperen op een mogelijke uithuiszetting zou al een stuk van het probleem oplossen, vindt de VVSG. De vereniging pleit er al enkele jaren voor dat eigenaars, huurders of zelfs derden OCMW's veel vroeger op de hoogte brengen van probleemsituaties.

"Dan is er nog een oplossing", zegt directeur OCMW van de VVSG Piet Van Schuylenbergh. "Dat gebeurt momenteel ook wanneer blijkt dat mensen hun gas- of elektriciteitsfactuur niet meer kunnen betalen. Alles wordt dan in het werk gesteld om ervoor te zorgen dat die voorzieningen niet worden afgesloten. Er worden betaalplannen opgesteld, noem maar op. Idealiter zou een dergelijke preventie verankerd worden in de huurwetgeving, zodat een uithuiszetting zo veel mogelijk vermeden wordt."

De Vlaamse regering keurde eind december het voorstel van Vlaams minister voor Wonen Freya Van den Bossche (sp.a) goed om een fonds op te richten dat uithuiszettingen moet tegengaan. Het gaat in feite om een huurgarantiefonds, waarbij eigenaars, mits de betaling van 75 euro aansluitingskosten, zich verzekeren van hun huurinkomsten. Op die manier wordt zowel de eigenaar als de huurder beschermd.