Direct naar artikelinhoud

De 'personal cloud' als digitale rugzak

Terwijl we onze gegevens online opslaan en synchroniseren via cloud-diensten als Dropbox en OneDrive, hebben slimme bedrijven al de volgende stap bedacht: de personal cloud, die alle toestellen die u op uw lijf draagt met elkaar verbindt.

U luistert muziek via streamingdiensten als Spotify en Deezer. U hebt foto's en andere bestanden op Microsoft OneDrive of Google Drive staan. Langzaam maar zeker zijn we dus clouddiensten, een nogal amorfe term voor systemen die gegevens van onze fysieke toestellen via het internet rechtstreeks op een server opslaan, aan het adopteren. Vooral voor het gemak: dankzij dit soort diensten hebt u potentieel meteen toegang tot al uw werkbestanden, al uw muziek, al uw foto's, en ze staan op een veiligere plaats dan uw harde schijf opgeslagen (want de kwetsbaarste component van een pc is toevallig nog steeds degene waarop we onze meest precaire data opslaan).

Constante toegang tot uw bestanden en onmiddellijke synchronisatie zorgt vooral voor meer efficiëntie en tijd. Maar clouddiensten lijden evengoed nog onder twee gebreken. Het eerste is dat mensen niet alles wat ze op hun pc hebben staan ook in de cloud bewaren. Sommigen hebben hun iTunes-muziekbank grotendeels verruild voor een Spotify-bibliotheek, anderen werken op verscheidene toestellen aan hun werkbestanden via Google Docs of Office 365, nog anderen blijven gewoon bij gesynchroniseerde kalenderdata en e-mails, maar andere bestanden blijven nog gewoon op uw pc of andere toestellen staan. De hele zwik synchroniseren, dat is nog ver af. Bovendien is zo'n cloud-dienst maar zo sterk als uw internetverbinding: zit u in de brousse of in het vliegtuig, dan hebt u helemaal niets.

Alles op uw lijf

Om ook die twee hordes te nemen, zijn een aantal bedrijven bezig aan een volgende stap: de personal cloud. De structuur die een gewone clouddienst heeft, met uw toestellen die via het internet aangesloten staan op een server, kan evengoed zonder die laatste worden opgezet: de toestellen die u op uw lijf draagt - de smartphone in uw broekzak, de tablet onder uw arm, de laptop in uw tas, binnenkort eventueel een slim horloge - kunnen eveneens een draadloos netwerk onder elkaar opzetten, en op die manier bestanden en gegevens met elkaar delen. Het is een idee dat ondertussen al enkele jaren pootjebadend wordt geleverd door internetdiensten als Tonido en Sync, en die kregen ondertussen toch al een paar miljoen gebruikers ervoor warm.

De volgende stap wordt misschien wel gezet door een pc-fabrikant: het Taiwanese bedrijf Acer levert bij een aantal van zijn nieuwe computers een softwaresysteem dat het Bring Your Own Cloud heeft gedoopt, en dat eenvoudig een miniwolkje aanlegt tussen de toestellen die de gebruiker bij zich heeft. "Het is gewoon makkelijker om een persoonlijke cloud op te zetten en daar al je toestellen in onder te brengen, dan om alles naar een internetdienst te verhuizen", vertelt Jason Chen, de CEO van Acer. "Het ene hoeft het andere ook niet uit te sluiten: je kunt nog steeds je bestanden syncen via een clouddienst naar keuze."

Eigen baas

Op de bestaande clouddiensten na, die nog redelijk aan de oppervlakte blijven en geen écht doordringende synchronisatie tussen alle toestellen leveren, zijn we nog jarenlang verwijderd van het moment waarop we echt ál onze gegevens toevertrouwen aan een internetverbinding, zegt Chen. "Het merendeel van de computergebruikers heeft zijn data nog steeds gewoon op zijn pc staan: ieder marktonderzoek dat we bij onze klanten uitvoeren, wijst daarop. Je computer is op dit moment dus nog steeds je belangrijkste datacenter: niet een server ergens ver weg."

Bovendien helpt dit soort systemen gebruikers om weer baas te worden over hun eigen data, een concept dat in deze tijden opgang aan het maken is: uw echt private informatie kan op uw persoonlijke cloud blijven. "2013 was het jaar waarin iedereen ineens wist wat een server is", zei Eric Klinker, CEO van bestandsuitwisselingsdienst BitTorrent en uitbater van Sync, onlangs in het Amerikaanse technologieblad Wired. "Met Sync kan iemand die wil weten wat je doet dat niet gaan vragen aan het bedrijf dat de servers uitbaat."