Direct naar artikelinhoud

Murdoch kreeg advies van Blair na afluisterschandaal

Rebekah Brooks, ex-hoofdredactrice van News of the World kreeg advies van haar boezemvriend Tony Blair na het afluisterschandaal. Brooks speelde dit door naar mediamagnaat Rupert Murdoch. 'Laat zelf een onderzoek uitvoeren, en neem slaappillen.'

Een goede vriend steun je ook in moeilijke tijden. Hoe heilig dit principe voor Tony Blair is, werd eens te meer duidelijk tijdens het langdurige afluisterproces tegen de topmensen van News of the World. De Britse ex-premier bleek ex-hoofdredactrice Rebekah Brooks, een boezemvriendin, praktische tips te hebben gegeven - zoals het laten verrichten van doofpotonderzoek en het innemen slaappillen. Ook bood hij aan om de grote baas Rupert Murdoch en diens zoon James van vertrouwelijk advies te voorzien.

Met lede ogen had Blair in de zomer van 2011 aanschouwd hoe zijn vrienden Brooks en Murdoch in de problemen waren gekomen nadat was gebleken dat medewerkers van de zondagskracht massaal antwoordapparaten hadden afgeluisterd. Blair had een hechte relatie met Murdochs oogappel Brooks. De twee zagen elkaar vaak, al stuurden ze elkaar geen flirtende sms'jes of mails zoals David Cameron dat later zou doen. Blair kan niet met computers omgaan en beschikte tijdens zijn premierschap niet over een mobiele telefoon.

'Lekker achterwerk'

Toen het ernaar uitzag dat de politie Brooks zou arresteren, belde hij haar. Blair adviseerde een 'Hutton-achtig' onderzoek te laten uitvoeren, een verwijzing naar het Irakonderzoek waarmee de gezagsgetrouwe rechter Brian Hutton de regering-Blair van alle blaam zuiverde bij de dood van wapeninspecteur David Kelly. Zo'n 'onafhankelijk' rapport, vervolgde Blair, moet fouten erkennen, beterschap beloven en tegelijk met de bevindingen van de politie worden gepresenteerd. Neem slaappillen, vervolgde hij empathisch, en hou je haaks.

Brooks nam het ter harte en mailde het advies naar James Murdoch, haar baas bij News International.

Blair, 's wereld duurste en meest gevraagde adviseur, had immers gezegd beschikbaar te zijn voor vader en zoon Murdoch.

De hemelbestormende sociaaldemocraat had een goede verhouding gekregen met de persbaron. In 2010 was hij aan de oever van de Jordaan, als peetvader, aanwezig bij de doop van Grace Murdoch, dochter van Rupert en Wendi. Afgelopen jaar is de verhouding tussen Murdoch en Blair bekoeld. Wendi bleek een oogje te hebben op Blair. In een brief loofde ze de charme, gave huid en het lekkere achterwerk van de ex-premier. De Murdochs zijn inmiddels uit elkaar.