Direct naar artikelinhoud

Pianobouwer Steinway verkocht

Privé-investeerder Kohlberg & Co heeft pianobouwer Steinway gekocht voor 335 miljoen euro.

99 procent van alle professionele pianisten koos in het concertseizoen 2006/2007 voor een Steinway, zonder dat het bedrijf ooit één sponsorcontract met hen tekende. Het zegt veel over de naam en faam van de pianobouwer, die trouwens ook trompetten, saxofonen en Franse hoorns op de markt brengt. Het sterke merk, 160 jaar oud, komt nu in handen van privé-investeerder Kohlberg & Co, die het bedrijf voor 335 miljoen euro kocht.

Kohlberg wil het bedrijf helpen bij zijn wereldwijde expansie, zo beklemtoont partner Christopher Anderson aan BBC News. "Tegelijk garanderen we dat het artisanale procedé dat Steinways instrumenten zo uniek maakt, behouden en gekoesterd blijft", voegt hij er aan toe.

Steinway werd in 1853 in New York, opgericht door de Duitse immigrant Heinrich Engelhard Steinweg. De krachtige toon van zijn piano's en de technische vernieuwingen die hij invoerde, maakten zijn instrumenten al gauw incontournable. Twee jaar na oprichting sleepte het bedrijf al een gouden medaille in de wacht op de belangrijke beurs American Institute Fair. De fabrieken in New York en Hamburg bestaan tot op de dag van vandaag.

In 1996 trok Steinway naar de beurs. 3,5 miljoen aandelen worden gelanceerd op de New York Stock Exchange tegen een aandeelprijs van 19 dollar. Het Steinway aandeel staat genoteerd onder de afkorting 'LVB' (Ludwig van Beethoven). Nu trekt het bedrijf zich terug van de beurs, in de hoop nog sneller te groeien.