Direct naar artikelinhoud

Bio met bewaarpotentieel

Mijn liefde voor Rijsel zwelt in hoog tempo aan. Vorige maand nog deed ik er een overdosis cultuur op. Toen ontdekte ik er een zaak die mij zo intrigeerde dat ik vandaag zonder specifieke reden in de wagen stap en ga lunchen in Rijsel.

2 Sous de table is een op het eerste gezicht eenvoudige wijnkroeg maar niets is minder waar. De bierkaart is er eentje waar het gros van de Belgische cafébazen een lesje van kan leren met enkel artisanale - liefst bio - en voornamelijk Belgische bieren. De grote afwezige op de kaart is de Mont des Cats, de nieuwe trappist van Franse origine die voorlopig nog is gebrouwen door de monniken van Chimay.

Ik probeer als aperitief toch een Frans bier dat speciaal is gebrouwen in opdracht van de zaak in de gemeente Esquelbecq. Het bier heeft een intense eierdooierkleur met oranje schittering. Het is troebel doordat het niet werd gefilterd en de schuimvorming is als meringue.

Het ruikt opvallend natuurlijk naar zacht graan met een stevige hopinvloed en biergist. Van rijpe abrikoos tot exotische mango nuanceert de fruitimpressie. Een indruk van amandelmelk verdringt de milde bitterheid.

In de mond is de aanzet volumineus roomachtig door de, haast met het mes te snijden, schuimontwikkeling. De zuren zitten goed, de alcohol is ondersteunend en de bitterheid neemt toe naarmate de volle smaak vervlakt. Een gastronomisch bier, met een zoete touch en een vegetale toon, dat zeker de Belgische koningin der tripelbieren evenaart, en bovendien met een gemodereerd alcoholpercentage op de markt komt.

Zowel de opgerolde retrosnor van de patron en zijn smalle bretellen als de stevige bluesmuziek op de achtergrond zorgen voor een ontspannen atmosfeer. Het pand is horizontaal onderverdeeld met een keukenmezzanine boven en een lage gelagzaal, met houten vintage tafeltjes op de gelijkvloerse verdieping. De glazen staan opgeborgen in een jaren 70-vitrinekastje en her en der zijn er stukjes muur die als zwart schrijfbord zijn geverfd met daarop de dranksuggesties. Typisch voor Frankrijk is het assortiment siropen en sappen die hier zijn aangekondigd als bio en home made.

De kaart is een oude lp met de originele vinylplaat er nog in. Ik krijg Julio Iglesias en kies voor confit van hoevekipbil met daarbij een glas Madiran. Al de open wijnen (een zestiental) zijn te verkrijgen per glas (tussen vier en zeven euro), per karaf of per fles.

Jammer genoeg is het glas klein en te hoog gevuld. Wel is de wijn van correcte temperatuur en niet geoxideerd. "Het wijngoed is nu sinds vier jaar bio", weet de ober mij te vertellen. Madiran dient minimaal 40 procent en maximaal 60 procent tannat te bevatten, aangevuld met fer servadou, cabernet sauvignon of cabernet franc. De rendementen liggen laag. Maximaal 55 hectoliter. Per hectare om precies te zijn.

De kleur van onze wijn is haast zwart met een jeugdige violette schittering. Zonder opwalsen is hij nog discreet maar na wat manipulatie ontwikkelt hij zijn jeugdige fruitexpressie van bramen, zwarte kersen en vlierbessen ondersteund met een opvoeding op nobel eikenhout van Franse origine. Wat zoethout en gebrande tonen komen van die vaten, toch blijft het fruit de bovenhand houden op de reeds opgemerkte tannine. Hij is zuiver van boeket en zeker niet doodgesulfideerd.

In de mond is hij volumineus en boordevol fruit. Wat flesrijping dient de nog sterk aanwezige tannine wat in te tomen al is de wijn van oude wijnranken met lage rendementen en ongetwijfeld rijp geoogst. De kalkrijke ondergronden en de knowhow van de rijzende ster Christine Dupuy merk je in de kracht en de lengte van de wijn. Voorlopig is hij nog wat puberaal en stuntelig maar wat een bewaarpotentieel.

Het is een maaltijdwijn voor wie houdt van stevige materie en uitgesproken tannine. Mijn kipje voelt zich wat schuchter tegen deze bodybuilder. Misschien had ik voor rood vlees moeten kiezen. So be it, geen gemopper.

De filosofie van het huis ligt me goed. Ze verkopen enkel fair-traideproducten van biologische landbouw en werken zo veel mogelijk met lokale producten van kleine producenten. Dat was te merken aan de zuiverheid van de dranken. Het wordt zelfs in het assortiment digestieven doorgetrokken, het krokant gebakken zuurdesembrood, de lengte van de bout die in mijn kip zat en de kwaliteit van de rauwe melkkazen. Een topadres voor wie houdt van eenvoud en kwaliteit tegen betaalbare prijzen.

2 sous de table, 56 Rue de Gand, Rijsel, zondag en maandag gesloten,

www.2sousdetable.com

La 2 Sous de Table, triple, Brasserie Thiriez 8,5% vol.

9,80 euro ter plaatse; 5,80 euro om een 75 cl-fles mee te nemen.

Domaine Labranche Laffont, Christine Dupuy, Madiran 2010 14% vol.

6 euro per glas; 11,20 euro om mee te nemen.

Verdeling via: www.2sousde- table.com

Zorg dat je glazen groot genoeg zijn zodat de wijn maximaal een derde van je glas vult bij het schenken. Zo verzeker je een aangenaam drinkcomfort.