Direct naar artikelinhoud

'Retailsector staat voor nog meer ontslagen'

De Belgische retailsector staat voor moeilijke tijden, waarbij nieuwe sluitingen en ontslagen niet te vermijden zullen zijn. Dat zeggen verschillende retailspecialisten in de weekendbijlage 'Economie'.

Patrick Roquas, retailspecialist bij Rabobank, zegt daarin: "Wat Delhaize België nu doet, is een beetje een voorafspiegeling van de toekomst van de sector: de arbeids- en loonvoorwaarden terugschroeven en met minder mensen werken. Het worden moeilijke jaren voor de retail. Hard werken en minder verdienen."

Gisteren raakte bekend dat de federale regering een taskforce beschikbaar houdt voor de vakbonden en directie van Delhaize, die zich indien nodig buigt over zaken die de distributiesector aanbelangen. Harde toezeggingen kan de regering de vakbonden evenwel niet doen. "Als men dat wil, dan zijn we aanspreekbaar om wetgeving te faciliteren", verklaarde minister van Werk Monica De Coninck (sp.a). Ze wees er tegelijk op dat de regering in lopende zaken zit en dus geen nieuwe initiatieven kan nemen.

De vakbonden reageerden tevreden na het overleg met de premier en vicepremiers. "Men heeft naar ons geluisterd. Ik heb het gevoel dat er medeleven is met de werknemers van Delhaize, dat doet deugd, ook al voel je dat dit een regering van lopende zaken is die geen engagementen kan doen", verklaarde vakbondsman Jan De Weghe van BBTK.

Bij Delhaize gingen gisteren in 33 vestigingen de deuren niet open. Het gros daarvan, 24, bevond zich in Wallonië.

Ontslagnemend premier Di Rupo en minister van Werk De Coninck ontvangen een vakbondsdelegatie van Delhaize.