Direct naar artikelinhoud

Sjofel maar superslim

Canvas, zaterdag 21/9, 21u10

De eenzame, eigengereide en wat slonzigedetective chief inspectormet een uitgesproken voorliefde voor alcoholische versnaperingen en lak aan uiterlijk vertoon mag al voor het derde seizoen bewijzen dat het betere politiewerk niet enkel weggelegd is voor de traditionele mannelijke speurder.

In en om het grauwe Newcastle draagt Vera Stanhope de broek. Geen flamboyante babe, maar een getormenteerde, wat gezette dame van middelbare leeftijd die ontsproot uit de verbeelding van misdaadschrijfster Ann Cleeves.

Vera heeft andere troeven. Omdat er thuis toch niemand op haar wacht, bijt ze zich als een pitbull vast in elke zaak en ze beschikt naast een sjofele Columbo-regenjas over een sterk ontwikkeld gevoel voor humor en een behoorlijk stel hersens.

Ze mag al meteen vol aan de bak wanneer een chirurg enkele dagen voor zijn pensioen wordt vermoord en zijn dochters Mira en Karen spoorloos verdwijnen. Samen met haar jonge assistent Joe Ashworth en nieuwe collega Barry Kelman begint onze heldin aan een race tegen de tijd om de moordenaar en de ontvoerde meisjes terug te vinden. Uitstekende - sommigen beweren (te) trage - thrillerreeks in de beste BBC-traditie van mannelijke tegenhangers als Frost en Morse. Gebaseerd op ijzersterke - sommige beweren (te) ingewikkelde - scenario's en met een uitstekende, en daar is iedereen het over eens, Brenda Blethyn (67) als volstrekt glamourloze politievrouw 'met een hoek af' in de titelrol.

Verawerd aan 21 landen verkocht, herhaaldelijk genomineerd als beste misdaadserie en kreeg groen licht voor een vierde jaargang.