Direct naar artikelinhoud

wijn in bier = dubbel plezier

Alle wegen leiden naar Rome, maar er was een tijd dat men vanuit het noorden niet naar Parijs kon reizen zonder een tussenstop te maken in Lochristi. De familie Neyt vestigde zich er op de Antwerpsesteenweg met een afspanning waaraan later ook een tankstation kwam met een eetgelegenheid. Na het pensioen van vader Neyt waagde de jongste telg, Patrick, net achttien geworden, zich aan het gastronomische avontuur. Een slordige veertig jaar later word ik ontvangen in zijn fraaie zaak De Lozen Boer, samen met Robert Van Den Hove, de volgende schakel in mijn wijnestafette.

Ik heb er zin in, zeker omdat Robert me vooraf vroeg of het in mijn wijnestafette was toegestaan bier te proeven gerijpt op wijnvaten. "En dan kunnen we achteraf de wijn proeven waarvan de vaten gebruikt werden voor het bier." Interessant.

In een traditioneel maar rustgevend kader worden de champagnecoupes gevuld met ons bier. We drinken Lozen Boer cuvée Juchepie, gebrouwen in Lochristi. Vanwaar in godsnaam het idee om bier te laten rijpen op wijntonnen van Coteaux du Layon? "We hebben in Lochristi een proefbrouwerijtje dat experimenteert met whiskyvaten, wilde bacteriën, graansoorten enz. Brouwer Dirk Naudts werkt vaak in opdracht van InterBev, maar brouwt ook microcuvées, onder meer voor het Deense restaurant Noma. Het eerste bier dat ik met hem heb ontwikkeld, was een donker bier dat in de VS werd bekroond met een zilveren medaille in de categorie Dark Strong. Dat bier verkoop ik hier, maar ook in de Verenigde Staten en Denemarken. Vorig jaar zijn we beginnen nadenken over de smaaksamenstelling van een nieuw bier en toen dacht ik aan vaten van zoet gevinifieerde chenin. Voor mij de beste druif ter wereld."

TROEBELE CHAMPAGNE

"Patrick is een Loire-freak", vult Robert aan. "Hij kent er alle betere wijnbouwers: Patrick Baudoin, Pierre-Jacques Druet, Eric Nicolas. Een van zijn beste vrienden is Eddy Oosterlinck van het domaine de Juchepie, vandaar ook de naam van het bier."

"Op een zondag ben ik er naartoe gereden om de negen vaten te gaan ophalen. De dag nadien hebben we het op voorhand gebrouwen bier, op de met zoete wijn doordrongen vaten gestoken, samen met de lie (gistresten) van de wijn. Gedurende zes maanden is het bier reductief bewaard gebleven met behulp van die levende wijngisten", vertelt Patrick. Een proces dat vergelijkbaar is met de tweede alcoholische gisting in een fles champagne. Zolang deze bewaard blijft op z'n natuurlijke gist alvorens te degorgeren (ontdoen van de gist om heldere wijn op de markt te brengen) blijft de wijn beschermd tegen oxidatie en wint hij aan frisheid en complexiteit. De gist voedt zich met zuurstof.

"Waarschijnlijk ben ik de enige in België die ook champagne verkoopt op z'n gist zonder degorgeren, waardoor de wijn onbeperkt bewaarbaar blijft", zegt Robert, "Jerome Prevost, Closerie les Beguines. Die is bij het uitserveren troebel, maar het komt erop aan de klant goed te informeren. Niet helder is voor mij geen argument als men wint aan smaak."

Het bier heeft een prachtige kleur, iets tussen blond en amber. Er valt een moment van stilte tijdens het ruiken aan de glazen. Een bord warme en koude hapjes wordt op tafel gezet. De verschillende geuren plagen mijn tot nu toe heldere proefgeest. Het glas dient zelfs niet tot aan mijn neus te komen om de fijne aroma's van ons bier te kunnen omschrijven. Een zwoele gekonfijte fruitigheid refereert naar abrikoos en wilde perzik. Door het gebruik van de vaten herkennen we een kweepeeraroma en wat honinggeur, klassiek voor de chenindruif. Een natuurlijke droge hopgeur zorgt voor een bitter parfum.

TUSSEN WIJN EN BIER

"Het is een brouwsel dat de grens tussen wijn en bier aftast", zegt de creator. "Het was erop of eronder. Onze afspraak met de brouwer was dat we alles, zonder pardon, in de gootsteen zouden dumpen als het resultaat tegensloeg. Gelukkig was dat niet het geval. We hebben amper 6.000 flesjes. Ik verkoop het bier, behalve in onze eigen zaak en ons aanpalend pannenkoekenhuisje, enkel aan een lokale supermarkt, een cash & carry en twee cafeetjes in het dorp."

Ik proef verse lychee, een bepaalde molligheid zonder zoet over te komen. Complexe gist- en bloesemsmaken ondersteund door een matige bitterheid van de hop en subtiele zuren. Een evenwichtig volsmakend bier dat ik zou omschrijven als tendre. Maar ook al ben ik van mening dat bier bij bepaalde gerechten beter past dan wijn, en ik zelden zo'n lekker bier heb geproefd, stel ik mij wel de vraag naar het passende gerecht. Misschien moet ik op een zonnige zondagnamiddag maar eens terugkomen naar het pannenkoekenhuisje.

Volgende week

Het vervolg van het bier & wijnverhaal van Robert Van Den Hove en Patrick Neyt. We proeven samen de wijn die smaakbepalend was voor het bier.

• Lozen Boer cuvée Juchepie gebrouwen in Lochristi

• Het bier is te verkrijgen in Restaurant-Feestzalen De Lozen Boer en bij verschillende handelaars in Lochristi voor 50 euro per bak van 24 flesjes.

• De Lozen Boer Lozen Boer 3-5 9080 Lochristi www.lozenboer.be

• Robert Van Den Hove Muizendries 11 9070 Heusden www.rrrhone.be en Patrick Neyt van De Lozen Boer

Vanwaar

in godsnaam het idee om bier te laten

rijpen op wijnvaten?