Direct naar artikelinhoud

Chileense ex-presidente Bachelet leidt nieuw VN-agentschap voor Vrouwen

Secretaris-generaal Ban Ki-moon heeft aangekondigd dat de voormalige Chileense presidente Michelle Bachelet de leiding zal nemen over het gloednieuwe VN-agentschap voor Vrouwen. Dat agentschap wil het leven van vrouwen en meisjes wereldwijd verbeteren. Concreet zal het agentschap de vier huidige vrouwenorganisaties in de VN groeperen en krijgt het jaarlijks 500 miljoen dollar (384 miljoen euro) ter beschikking, twee keer zoveel als de huidige budgetten. “Mevrouw Bachelet heeft sterke politieke kwaliteiten en ze kent de kunst om een consensus te creëren”, zei Ban Ki-moon. “Ik ben ervan overtuigd dat we onder haar leiderschap de levens van miljoenen vrouwen en meisjes wereldwijd zullen kunnen verbeteren.”

Michelle Bachelet (58) was van 2006 tot maart dit jaar president van Chili. Vorig jaar plaatste het tijdschrift Forbes haar op de 22ste plaats van machtigste vrouwen in de wereld. Voor de functie bij de VN haalde ze het van 26 andere kandidaten, onder wie de Belgische gynaecoloog Marleen Temmerman.

De Algemene Vergadering stemde na vier jaar onderhandelen in juli over de oprichting van het VN-agentschap voor Vrouwen. De onderhandelingen verliepen moeizaam omdat de lidstaten uiteenlopende opvattingen hadden over vrouwenrechten. Ban Ki-moon staat evenwel bekend voor zijn toewijding voor de thematiek. Eerder benoemde hij de Zweedse Margot Wallström als speciale vertegenwoordiger voor seksueel geweld in conflictgebieden.

Het VN-agentschap voor Vrouwen zal volledig operationeel op 1 januari 2011. (SV)