Direct naar artikelinhoud

Facebooktoepassing omzeilt ban bedrijven

Om te reageren op Facebookberichtjes moet je voortaan niet meer via de site zelf passeren: een mail volstaat. Het lijkt erop dat bedrijven die de netwerksite van hun server weren om de afleiding voor personeelsleden klein te houden, eraan zijn voor de moeite.

Wanneer er op Facebook gereageerd wordt op een berichtje dat je geplaatst heb, krijg je een mail. Om te kunnen antwoorden moet je op een link in die mail klikken om, via de eigenlijk website, een reactie te kunnen geven. Die tussenstap valt nu weg, waardoor mensen via hun mailsysteem een Facebookconversatie kunnen voeren. Ook foto’s en filmpjes zullen via de mail bekeken kunnen worden zonder op de eigenlijk site te komen. Volgens de recentste cijfers zou zowat 40 procent van de Belgische bedrijven Facebook ontoegankelijk gemaakt hebben voor personeelsleden. “In sommige gevallen is dat omdat bedrijven vrezen dat werknemers mogelijk onbewust delicate informatie vrijgeven via Facebook”, zegt William Visterin, hoofdredacteur van Smart Business Strategies, het blad dat jaarlijks een rondvraag over bedrijven en internet organiseert. “Meestal vinden ze echter dat Facebook de productiviteit aantast en hebben ze angst voor virussen die via allerlei toepassingen binnengebracht zouden kunnen worden.”Daarom werd Facebook in de ban geslagen, maar dat lijkt nu vergeefse moeite. “Niet per se”, zegt Visterin. “Het zal eerder een kwestie van tijd zijn. Eens bedrijven er zich bewust van zijn dat personeelsleden via mail op Facebook gaan, kunnen ze daar ook een oplossing voor vinden. Tot voor kort lag het technisch moeilijk om een en ander te blokkeren, maar nu is dat helemaal anders. Mails van Facebook kunnen tegengehouden worden in de spamfilter. Komen ze niet aan via je professionele mail, dan kunnen bedrijven er ook voor opteren om sites als hotmail of webmail te blokkeren. Er zijn er trouwens al die dat doen.”

Gratis antivirus

Over de virussen die Facebook overbrengt, moeten werkgevers zich binnenkort alvast geen zorgen meer maken. Het bedrijf van Marc Zuckerberg maakte gisteravond laat bekend dat het met softwaregigant McAfee een overeenkomst heeft getekend waarbij Facebookleden zes maanden gratis gebruik kunnen maken van antivirussoftware. Ook komt er een programma om de pc’s van gehackte accounts weer in orde te brengen. Na de zes maanden kan het pakket met een korting worden aangekocht. Over enkele maanden zou het aanbod ook in België geldig zijn. Facebook zegt zelf geen inkomsten te halen uit de samenwerking.