Direct naar artikelinhoud

Berlusconi denkt aan stembusgang

In Italië wil premier Berlusconi dit jaar nog verkiezingen houden als hij een vertrouwensstemming in het parlement zou verliezen.

Met een vertrouwensstemming in het parlement over zijn meest controversiële beleidspunten wil de Italiaanse premier Silvio Berlusconi het voortbestaan van zijn door onderling gekissebis bedreigde rechtse regering verzekeren. Loopt de gok verkeerd af, dan zullen er in december vervroegde verkiezingen gehouden worden.

Maar eigenlijk speelt Il Cavaliere op zeker: de dissidenten binnen zijn Volk van de Vrijheidpartij (PdL), de aanhangers van parlementsvoorzitter Gianfranco Fini, hebben al aangekondigd Berlusconi het vertrouwen te zullen geven.

Om de rangen te sluiten en de Fini-aanhang kleur te laten bekennen, had de 73-jarige mediatycoon, miljardair en gewezen charmezanger vrijdag in Rome crisisberaad gehouden. Vorige maand had de ruzie tussen Berlusconi en Fini, die als postfascist (voorzitter van de met de PdL versmolten Alleanza Nazionale) het beleid van Berlusconi te rechts bevindt, een kookpunt bereikt en was het even onduidelijk of Fini opnieuw een eigen politieke formatie zou vormen.

Opletten moet Il Cavaliere eigenlijk vooral voor Umberto Bossi, de sterke man van de populistisch-xenofobe Lega Nord. Die wil namelijk wel graag nieuwe verkiezingen, omdat de politieke barometer hem momenteel uiterst gunstig gezind is. Een van de dingen die Fini Berlusconi verwijt, is dat hij in de regering Bossi een veel te vrije hand heeft gegeven.

Staatspresident Giorgio Napolitano, daarentegen, vindt vervroegde verkiezingen in tijden van economische recessie niet zo’n goed idee.