Direct naar artikelinhoud

Beke: ‘Paars heeft begrotingstekort op zijn geweten’

‘Zonder paars zouden we helemaal geen tekort hebben.’ Dat zegt CD&V-voorzitter Wouter Beke in een interview met Humo dat vandaag verschijnt. Volgens Beke hebben de paars(-groene) regeringen de toekomst van de ‘Facebookgeneratie’ op het spel gezet.

Dat CD&V-voorzitter Wouter Beke erg gebeten is op paars, heeft hij nooit onder stoelen of banken gestoken. Het resultaat van twee regeringen-Verhofstadt - op ethisch én financieel vlak - doet hem naar eigen zeggen nog altijd steigeren. In een interview met Humo doet Beke er vandaag een schepje bovenop. Hij somt er een reeks maatregelen op die de paars(-groene) regeringen hebben genomen en die evenveel zouden kosten als het begrotingstekort vandaag. “Als de Facebookgeneratie op straat komt, is dat ook omdat paars hun toekomst - en dus ook de mijne - op het spel heeft gezet”, luidt het.

Beke zegt geen trauma’s te hebben overgehouden aan de dioxineverkiezingen van 1999, toen zijn partij naar de oppositie verhuisde. “Paars heeft me wel ideologisch uitgedaagd. Waarom hebben we dringend een nieuwe financieringswet nodig? Door acht jaar paars!”, gaat de CD&V-voorzitter voort. Het bilan van acht jaar Verhofstadt weegt volgens hem niet op tegen dat van acht jaar Dehaene. We betalen de tol van een roekeloos begrotingsbeleid. Zonder paars, meent hij, zouden we geen saneringsinspanningen meer moeten doen, én zouden we de nodige reserves hebben opgebouwd om bijvoorbeeld de vergrijzing aan te pakken.

“De maatregelen die zij hebben genomen - de notionele intrestaftrek, de verkoop van overheidsgebouwen, de onhaalbare groeinorm voor de gezondheidszorg of het dure Lambermontakkoord - hebben ons 3,5 procent van het bruto binnenlands product (bbp) gekost. Wat is vandaag het tekort van de federale overheid? 3,5 procent!”

Beke laat uitschijnen dat hij niet akkoord was met het herenakkoord dat N-VA-voorzitter Bart De Wever en PS-voorzitter Elio Di Rupo hadden afgesloten in Vollezele. “Hand op het hart. Ik wist zelfs niet dat ze samen hadden gezeten”, zegt hij in het tijdschrift. Dat bleek trouwens al uit de reconstructie van De Morgen, De Gevangenen van de Wetstraat.

Ook hekelt hij dat zijn partij “belachelijk” werd gemaakt. Als voorbeeld wijst hij erop dat de Franstaligen de voorbije jaren meermaals hebben gezegd dat ze een staatshervorming willen, Brussel-Halle-Vilvoorde willen splitsen, enzovoort. Beke: “Vervolgens hebben ze op alle cruciale momenten geweigerd de daad bij het woord te voegen.”

De CD&V-voorzitter wordt vandaag ontvangen door informateur Didier Reynders. Hoog zijn de verwachtingen van de partijtop niet gespannen, maar Reynders’ kansen tot nul herleiden wil niemand. (MJ)