Direct naar artikelinhoud

Show me the money!

Bart De Wever vroeg het vorige week aan Paul Magnette: waar zijn die 22 miljard besparingen van de federale regering naartoe? "Ik zal u zeggen waar 'the money' zit", antwoordde Alexander De Croo (Open Vld) gisteren in het middagnieuws van VTM. "De voorbije drie jaar zijn de uitgaven van de pensioenen met vijf miljard euro gestegen, zijn de uitgaven van de gezondheidszorg met 2 miljard gestegen en hebben we een lastenverlaging van één miljard euro doorgevoerd. Dat is geld dat bij de mensen terechtgekomen is. Om dat te kunnen doen, hebben we 22 miljard euro bespaard." Maar De Wever is niet overtuigd. Tegen 5u rolde een persbericht van de N-VA-voorzitter binnen: "Opnieuw: show me the money. Het begrotingstekort ging van 13 miljard euro naar 9 miljard euro. Toch wordt er geschermd met 22 miljard euro besparingen. Hoe kan je dat in godsnaam verklaren?" Dit welles-nietesspelletje kan nog even doorgaan. Wellicht nog 48 dagen.

Gemeenten bannen publieke aanplakborden

Net nu veel politici hun eerste affiches ophangen, bannen steeds meer gemeenten de publieke aanplakborden. Uit protest: "Wij krijgen almaar meer verplichtingen opgelegd van hogere overheden, maar er staat geen geld tegenover." Antwerpen beschermt zijn aanplakborden dan weer tegen vandalen met... kippengaas.

Het ziet ernaar uit dat politici in veel gemeenten op zoek zullen moeten naar de voortuin van sympathisanten, of een ander privéterrein, om hun verkiezingsaffiches kwijt te kunnen. Meer en meer burgemeesters weigeren immers om nog aanplakborden te plaatsen. In Steenokkerzeel bijvoorbeeld zou dat 7.000 euro kosten, terwijl de gemeenten op hun tandvlees zitten. Burgemeester Kurt Ryon bant de borden "uit protest tegen de hogere overheden. Wij zijn het beu stiefmoederlijk behandeld te worden. Wij krijgen meer en meer verplichtingen opgelegd van bovenaf, maar er staat niets tegenover", vertelt hij aan VTM. Ook Zomergem, Asse en Schaarbeek schrappen de publieke aanplakborden.

De propagandaborden in Antwerpen worden dan weer beschermd met kippengaas, om vandalen tegen te houden. De borden moeten bovendien op twee dagen tijd door de partijen zelf beplakt worden in de stadsmagazijnen. Elke partij krijgt welgeteld één bij anderhalve meter per bord om haar boodschap aan de kiezer over te maken.

'Socialisme ontstond in de oertijd, toen holbewoners tot het besef kwamen dat ze beter samen op een mammoet zouden jagen dan ieder voor zichzelf'

Sp.a-voorzitter Bruno Tobback beroept zich op een verkiezingsmeeting in Antwerpen op de historische legitimiteit van zijn partij.