Direct naar artikelinhoud

Fiscus slaat terug in zaak-De Gucht

De fiscus geeft zich nog niet gewonnen in de fraudezaak tegen eurocommissaris Karel De Gucht (Open Vld). De FOD Financiën stapt naar het Hof van Cassatie, waardoor de zaak een doorstart kan nemen.

Na het interne onderzoek naar mogelijke beïnvloeding door De Gucht gaat de fiscus in de tegenaanval. Het is uitgerekend Frank Philipsen, de directeur van de Bijzondere Belastinginspectie (BBI), die zijn handtekening zette onder het besluit om naar Cassatie te trekken. Hij was de man die De Gucht via een omweg een aantal documenten in zijn voordeel zou hebben doorgespeeld.

Het interne onderzoek wees echter uit dat er niets verkeerd was gelopen. De Gucht waande zich witgewassen, maar Philipsen laat hem nu toch nog langer sudderen. Zijn dienst bijt van zich af en onderstreept zo zijn onafhankelijkheid.

De BBI vecht het arrest van het Gentse hof van beroep van eind vorig jaar aan. Die rechtbank oordeelde dat de BBI het recht niet had de bankrekeningen van De Gucht en zijn vrouw in te kijken. Het onderzoek naar de fiscale handel en wandel van de eurocommissaris leek zo op een sisser af te lopen.

In 2010 kreeg De Gucht een brief met de kennisgeving dat het BBI-onderzoek uitgebreid zou worden, maar die bleek volgens het hof van beroep onvoldoende gemotiveerd. Er waren onvoldoende aanwijzingen voor fraude. Nu voert de BBI aan dat er in 2011 nieuwe elementen zijn opgedoken die het hof van beroep niet in rekening heeft genomen.

Als de BBI zijn slag thuis haalt, zal de zaak helemaal opnieuw gevoerd moeten worden aan het hof van beroep van Antwerpen of Brussel. "De BBI opent geen kostelijke procedure als het geen kans heeft op slagen", klinkt het bij de FOD Financiën. Daarna moet de rechtszaak over de fraude nog ten gronde gevoerd worden. De fiscus eist nog bijna 1 miljoen euro aan ontweken belastingen na een aandelenverkoop uit 2005.

Het wordt stilaan een uitputtingsslag, beseft ook Bruno Cardoen, de advocaat van De Gucht. "Maar de BBI heeft het recht om alle mogelijke rechtsmiddelen uit te putten." Hij is gerust in de goede afloop. "In de zaak ten gronde zullen we ons gelijk halen, dit is wellicht een slag in het water."

Voorlopig is de eurocommissaris nog niet verlost van zijn juridische zorgen. Eer het Hof van Cassatie een uitspraak doet, zijn we wellicht een jaar verder.