Direct naar artikelinhoud

Bij Axa duurt levenslang enkele jaren

Axa ligt zwaar onder vuur. De verzekeraar slikt zijn belofte in om houders van de levensverzekering Crest20 levenslang een gegarandeerde rente van 4,75 procent te geven. 'Het gevolg van de aanpassing van het wetgevend kader.'

Eind jaren 80 lanceerde Axa in ons land Crest20, een individuele levensverzekering met een gegarandeerde rente van 4,75 procent. En nog straffer: wie erop intekende, kreeg die rente levenslang - ook voor toekomstige stortingen. Maar vandaag blijft van die belofte niets meer over, zo meldt De Tijd. In een brief aan zijn resterende 5.000 Crest20-klanten heeft de verzekeraar gemeld dat de spelregels zijn aangepast. De polishouders krijgen tot eind 1999 een rente van 4,75 procent (met winstdeelname), voor stortingen vanaf 1 januari 2000 tot 12 februari 2016 wordt nog slechts 3,75 procent gegarandeerde rente geboden. Voor stortingen tussen 13 februari en 23 maart valt de rente terug tot 2 procent. Wie na 23 maart 2016 nog geld heeft gestort op Crest20, krijgt nog amper 0,2 procent en een eventuele winstdeelname.

Bij Axa is de reactie vrij laconiek: "Het is de schuld van de wetgever." Hoezo? Axa verwijst naar de wet van 13 maart 2016, die bepaalt dat verzekeraars nog hooguit 2 procent mogen bieden op nieuwe stortingen. "Met de wet wil men de verzekeraars aanzetten tot een voorzichtiger beleid nu de rente zo laag staat", zegt woordvoerder Laurent Winnock. "Ik besef dat dit geen makkelijke boodschap is die we moeten communiceren aan onze klanten. Maar de wet is allesomvattend, en daar moeten wij ons naar schikken. Natuurlijk moet men beseffen dat de economische context enorm is veranderd sinds eind jaren 80, toen de rentetarieven veel hoger lagen."

Geloofwaardigheid

Toch zorgt de beslissing voor deining. Want door de rentebelofte in te slikken, zet de verzekeraar de geloofwaardigheid van de hele sector op het spel. Wie zal zijn verzekeraar nog geloven als die een bepaald rendement belooft? Bij Assuralia, de federatie van verzekeringsondernemingen, zit men duidelijk verveeld met de zaak. "Dit zal de nodige aandacht krijgen binnen onze organen", zegt woordvoerder Peter Wils. "Maar verder willen we daarop geen commentaar leveren. Want het gaat om één product van één verzekeraar."

Bij Test-Aankoop is directeur Ivo Mechels in zijn wiek geschoten. "Dit laten we niet gebeuren", tweet hij. De consumentenorganisatie noemt de beslissing onaanvaardbaar en gaat onderzoeken of actie kan ondernomen worden. Ook vicepremier en minister van Consumentenzaken Kris Peeters (CD&V) reageert verbaasd. "Wij zijn verrast door de beslissing van Axa om met terugwerkende kracht een aangepaste rentevoet in te voeren voor een vastrentende spaarrekening", klinkt het. Peeters wil in eerste instantie nagaan of de beslissing van Axa conform de wet is of niet.