Direct naar artikelinhoud

Goossens beter dan 'Lord of the Rings'

Yuri van Gelder is een legende in het turnen. Maar een jonge Belg deed beter in de kwalificaties van de ringen: Dennis Goossens.

Van Gelder heeft goud op het EK op zijn naam staan. Goud op het WK zelfs. Niet voor niets luidt zijn bijnaam 'Lord of the Rings'. Toch werd hij geklopt door Goossens, nog maar 22 en aan zijn olympisch debuut toe in Rio. Met een score van 15.366 punten finishte de gymnast uit Waasmunster als zevende. Zelfs de Braziliaanse titelverdediger Arthur Zanetti (15.533 punten) bleef hem niet zoveel voor. Goossens is zo de eerste Belg ooit die de finale van een olympisch toestelfinale bereikt, nadat Jimmy Verbaeys zich op de Spelen van Londen als eerste voor de allroundfinale kon kwalificeren.

"Dat Dennis een routinier als Van Gelder achter zich kan houden, geeft toch wel aan dat hij veel kwaliteiten heeft", zegt zijn coach Gerard Speerstra. "Het is toch de bedoeling dat Dennis straks een vaste waarde wordt in de finales van grote competities."

Op 15 augustus kan Goossens nog eens tonen hoe stressbestendig hij wel is, want dan staat de finale van de ringen op het programma. "De Chinezen zijn de gedoodverfde kandidaten om samen met Zantti het podium in te nemen", denkt Speerstra. "Dennis heeft dan weer niets te verliezen in de finale. Hij kan vijfde worden, of achtste. Hij mag met een goed gevoel de finale aanvatten, want het belangrijkste doel is bereikt.

"Hopelijk kan hij zijn score nog verbeteren want in de kwalificaties turnde hij zeker niet de perfecte oefening. Dat was goed genoeg om de finale te halen maar er zaten toch wat foutjes in. Die moet hij straks proberen eruit te laten."