Direct naar artikelinhoud

Dutroux wil hometrainer en hoger loon

Marc Dutroux, 60 intussen, wil graag een hometrainer. En hij heeft nog enkele wensen. Dat zegt zijn advocaat Bruno Dehayez.

"Dutroux verdikt door wat hij in de gevangenis te eten krijgt en omdat hij zijn cel niet zomaar uitmag. Ook zijn gezondheid gaat achteruit. Zo klaagt hij bijvoorbeeld over pijn aan de rug. De gevangenisdirectie is intussen akkoord gegaan om hem een hometrainer cadeau te doen, maar het toestel is nog niet gearriveerd. FOD Justitie moet haar toestemming nog geven", vertelt Dehayez.

Dutroux zit intussen al twintig jaar in de gevangenis van Nijvel. Elke twee maanden herbekijkt de gevangenis hoe ze 's lands bekendste crimineel tevreden kan houden, maar hij wordt steeds veeleisender. Zo wil hij, naast een hometrainer, ook meer betaald krijgen voor het werk dat hij in Nijvel verricht: dagelijks het vuil opruimen dat andere gedetineerden uit hun raam gooien. Dutroux verdient momenteel 1 euro per uur, maar wil dat dat loon wordt opgetrokken naar 2 euro.

Recht op bezoek

En hij wil tweemaandelijks naar de kapper kunnen. In januari nog klaagde Dehayez aan dat Dutroux al maanden geen kapper had gezien. De advocaat stuurde daarop verschillende brieven naar de gevangenisdirectie, maar er kwam geen reactie. Normaal gezien knippen gedetineerden elkaars haar, maar bij Dutroux is dat niet toegestaan. Ook mag hij geen schaar ter hand nemen.

En dan is er nog het recht op bezoek. Dutroux correspondeert al lange tijd via brief met iemand buiten de gevangenis, maar die persoon mag hem niet komen bezoeken.