Direct naar artikelinhoud

Juncker: 'Brexit of niet, EU blijft bestaan'

Mochten de Britten besluiten uit de EU te stappen, dan zal dat gepaard gaan met wereldwijde onzekerheid. Maar het voortbestaan van de EU komt niet in gevaar. Dat zegt Europees Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker.

"Als Groot-Brittannië de Europese Unie verlaat, zal dit de start zijn van een periode van onzekerheid in Groot-Brittannië, Europa en op wereldwijde schaal", verklaarde Juncker op een economisch forum in Sint-Petersburg. Hij wees erop dat de EU al geconfronteerd wordt met een aantal diepe crisissen. "We moeten daar geen nieuwe aan toevoegen."

Juncker denkt niet dat de EU "in levensgevaar" komt indien de Britten zouden vertrekken. Met name op het niveau van de economische en monetaire unie verwacht hij dat de integratie voortgezet zal worden. "Maar we moeten lessen trekken uit wat we zien", zo verwees hij naar de opgang van het euroscepticisme in vele landen.

Onrust over peilingen

Gisteren verschenen twee nieuwe peilingen die een zege voorspellen voor voorstanders van een brexit. "Het is moeilijk om optimistisch te zijn", erkende Europees president Donald Tusk, die zich evenwel sterk maakt dat de race nog niet gelopen is.

Het brexit-kamp doet het al enkele dagen erg goed in de peilingen, wat niet enkel bij de Britse regering en financiële wereld voor onrust zorgt, maar ook in Europa. Juncker pleegde maandag reeds overleg met Mario Draghi, de voorzitter van de Europese Centrale Bank. Ook de ministers van Financiën van de eurolanden zijn "ongerust" en bespreken "mogelijke scenario's", stelde voorzitter Jeroen Dijsselbloem.

Het Britse referendum vindt donderdag plaats. Volgens bronnen zouden Juncker, Tusk, Europees Parlementsvoorzitter Martin Schulz en de Nederlandse premier Mark Rutte, wiens land momenteel de Europese ministerraden voorzit, een dag later verzamelen blazen in Brussel.

"Het staat nog niet 100 procent vast, maar dat is momenteel het plan", zegt een bron. Wel zeker is dat alle Europese staatshoofden en regeringsleiders op 28 juni in Brussel neerstrijken.