Direct naar artikelinhoud

België vier keer genomineerd voor Museum van het Jaar

Het Nationaal Jenevermuseum in Hasselt, het Kasteel van Gaasbeek in Lennik, het Koninklijk Museum voor Natuurwetenschappen in Brussel en Texture, het museum over Leie en Vlas in Kortrijk zijn de vier Belgische musea die kans maken om Europees Museum van het Jaar te worden.

De prijs voor het Europees Museum van het Jaar werd in 1977 voor het eerst uitgereikt, onder auspicieën van de Europese Raad. Een van de uitgangspunten is een outstanding public quality, of een voortreffelijke maatschappelijke rol. Door die focus hebben ook musea met een minder grote of unieke collectie een kans om te winnen.

Een van de vier kanshebbers is het pas vernieuwde Jenevermuseum in Hasselt. Sinds enkele maanden wordt op een interactieve manier alles verteld over de geschiedenis en fabricage van jenever. "Interactie en de smaak van het product krijgen vandaag evenveel aandacht als het wetenschappelijke verhaal en de historische achtergrond", zegt conservator Davy Jacobs.

In 2011 was het Gallo-Romeins Museum van Tongeren nog de eindlaureaat van deze prijs, de enige Belgische overwinning tot dusver.