Direct naar artikelinhoud

Zac Goldsmith geraakt niet uit schaduw van Boris Johnson

De Conservatieve regering van premier Cameron hoopt dat opnieuw een Tory wordt verkozen als opvolger van huidig burgemeester Boris Johnson. Toch zal er volgens de polls een klein mirakel nodig zijn om Zac Goldsmith (41) te laten winnen.

Het parlementslid maakte in deze campagne nochtans op papier wel kans. In de grootstad waar Labour vorig jaar tijdens de parlementsverkiezingen 45 van 73 zetels won, was hij gekozen voor zijn profiel, een sociaal-liberale conservatief die ook groene accenten legt. Ooit stelde hij The Ecologist Magazine samen.

De rechterzijde is hem dan weer genegen vanwege de naambekendheid van zijn vader, wijlen Sir James Goldsmith, die de eurosceptische Referendum Party stichtte en zo mee aan de basis lag van het nakende EU-referendum.

In de beste familietraditie voert Goldsmith nu campagne voor een brexit. Maar, in dat opzet wordt hij overklast door de huidige, alomtegenwoordige, burgemeester Boris Johnson, boegbeeld van de 'Leave'-campagne. Goldsmiths onvermogen om uit de schaduw van Johnson te treden brak hem in deze burgemeesterscampagne het zuurst op. Waar Johnson gaat, gaan de cameraploegen. Goldsmith lijkt wel zijn slippendrager.

De Etonian heeft ook de tijdgeest tegen zich. Afkomstig uit de rijke Londense wijk Richmond staat zijn levensstijl in schril contrast met het dagelijkse leven van de meeste Londenaren. Hun wereld is hem vreemd, letterlijk soms. BBC-journalist Norman Smith deed Goldsmith begin april met schaamrood op de wangen afdruipen toen hij diens vraag niet kon beantwoorden om een populair metrostation of voetbalstadion te noemen.

Labour beschuldigt hem dan weer van een vuile campagne, waarin hij via bevriende tabloids rivaal Sadiq Khan probeerde af te schilderen als extremist. In superdiverse stadsdelen als Tooting zal hij morgen dan ook niet veel stemmen halen, al heeft hij er met kledinghandelaar Albert Allahrakha (47) toch eentje. "Als Pakistaanse christen stem ik alleen op christenen", zegt hij. "Goldsmith heeft mijn stem."