Direct naar artikelinhoud

Muur aast op terugkeer in Ronde van Vlaanderen

Keert de Muur van Geraardsbergen terug in de Ronde van Vlaanderen? Dat is de vraag die op de lippen van wielerminnend Vlaanderen brandt, nu Antwerpen een kans maakt om de start van de Ronde binnen te halen. Burgemeester Guido De Padt wil alvast spreken met Flanders Classics.

Het zou kunnen dat de Muur van Geraardsbergen volgend jaar opnieuw opduikt in de Ronde van Vlaanderen. Als Flanders Classics ervoor kiest om de eerste zondag van April voortaan op de Grote Markt in Antwerpen te starten in plaats van in Brugge, kan de Muur na pakweg 75 kilometer de eerste helling worden die de renners voor de wielen geschoven krijgen. Het peleton zou dan via Boom, Opwijk, Hekelgem, Denderleeuw en Ninove de mythische bult van Geraardsbergen kunnen aansnijden.

Een scherprechter zal de helling dan zeker niet zijn, maar daar liggen ze in Geraardsbergen niet echt wakker van. Als de Ronde maar terugkeert, want de beslissing om de stad links te laten liggen, is daar na vier jaar nog steeds niet verteerd.

"De aankomst van de Ronde van Vlaanderen in Meerbeke, met de Muur als scherprechter, was dermate roeswekkend dat geen enkele afkicktherapie helpt", regeert burgemeester Guido De Padt (Open Vld). "Een parcours dat decennialang als adrenaline door onze wieleraderen heeft gestroomd, dat verander je niet ongestraft. De wielerliefhebbers hebben altijd een boontje gehad voor de Muur en dat zal zo blijven. Hopelijk biedt een nieuwe startplaats ook soelaas voor onze Muur."

Kaars branden in de kapel

Een passage door Ninove en Geraardsbergen lijkt plots geen verre droom meer. "De organisatoren mogen zich alvast aan een telefoontje van mij verwachten", zegt Guido De Padt. "Wat lobbywerk kan nooit kwaad. Laat ons hopen en een kaars branden in de kapel boven op de Muur, want moedig zijn zij die op hun stappen terugkeren."