Direct naar artikelinhoud

Carl Devos: 'Risico groter voor De Wever'

Dat CD&V-vicepremier Peeters naar Antwerpen verhuist om daar in 2018 een gooi te doen naar het burgemeesterschap, is vooral gevaarlijk voor burgemeester Bart De Wever (N-VA) en voor de regering-Michel. Dat zegt politicoloog Carl Devos.

Dat Peeters Puurs verlaat voor Antwerpen, is voor Devos geen verrassing. "Ik vind het zelfs raar dat er voordien nooit sprake was van een verhuis van Peeters." In Puurs kan hij immers niet veel doen, aangezien CD&V daar al bijzonder sterk staat met burgemeester Koen Van den Heuvel. "En in Antwerpen, dat bij wijze van spreken maar een paar kilometer verderop ligt, zit de partij zonder kopman." Een logische keuze dus.

Maar die keuze houdt ook risico's in. Verhuizende politici kennen lang niet altijd succes. Denk aan Annemie Turtelboom (Open Vld), die in de aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen van 2012 in Antwerpen neerstreek. Zij moest de zieltogende Open Vld-afdeling nieuw leven inblazen, maar slaagde daar niet in. Meer zelfs: de liberalen kwamen gedecimeerd uit de stembusslag en hielden amper twee gemeenteraadsleden over. Een ander voorbeeld is dat van voormalig minister-president Luc Van den Brande (CD&V). Die verhuisde in 2000 van Bonheiden naar Mechelen in de hoop daar burgemeester te worden. Toen dat mislukte, verhuisde hij meteen terug naar Bonheiden.

Toch is het risico voor Peeters beperkt, zo meent Devos. "Akkoord, als hij er niet in slaagt om meer dan de vijf huidige gemeenteraadszetels binnen te rijven, is dat een blamage. Als vicepremier moet er toch een forse winst inzitten. Bart De Wever (N-VA) uit het stadhuis verdrijven is wellicht wat te hoog gegrepen, maar daar zou ik hem ook niet op afrekenen."

In Antwerpen verliezen van De Wever is eigenlijk normaal, schetst Devos. Niet alleen kan de N-VA'er rekenen op de zogenoemde 'burgemeestersbonus', daarnaast blijft hij ook veruit de populairste politicus in de grootste stad van Vlaanderen. Devos maakt de vergelijking met een Belgische voetbalploeg die het in de Champions League opneemt tegen een topploeg als Barcelona. Die kan weleens stunten, maar gaat vooraf gewoonlijk toch uit van een nederlaag.

"Voor De Wever is het risico veel groter", klinkt het. "Dit is zijn droomcoalitie, hij heeft op dit moment nauwelijks concurrentie in Antwerpen. Het zou dus veel harder aankomen als hij klappen zou krijgen van Peeters. In dat geval dient CD&V N-VA een zware slag toe, want De Wever is en blijft toch de absolute kopman, terwijl CD&V naast Peeters ook nog iemand als Wouter Beke heeft."

Peeters hoeft in 2018 de sjerp zelfs niet te veroveren om de sleutel in Antwerpen in handen te krijgen. Als hij de positie van CD&V versterkt door de N-VA zetels af te snoepen, kan hij volgens Devos de rol van kingmaker spelen en bepalen of Antwerpen een links dan wel een rechts bestuur krijgt.

Wat met Michel?

Dat Peeters naar Antwerpen trekt, is lokaal uiteraard groot nieuws, maar ook de gevolgen voor de federale regering zijn niet te onderschatten. "Peeters, toch de vicepremier voor CD&V, wordt de rechtstreekse uitdager van N-VA-voorzitter De Wever. En dat terwijl er al zoveel spanningen zijn tussen CD&V en N-VA. Hoeveel meer spanningen en profilering zijn nog mogelijk in de regering-Michel?", vraagt Devos zich af.

N-VA gunt Peeters op dit moment al bitter weinig, "en die partij zal nu nog minder geneigd zijn om hem iets toe te staan waarmee hij zich kan profileren. Want Peeters winst laten boeken kan slecht nieuws betekenen voor De Wever. En de voorzitter blijft cruciaal voor die partij."