Direct naar artikelinhoud

Gentse Feesten zonder winkelkraampjes

Binnenkort kunnen de handelaars meedingen naar een standje op de Gentse Feesten van volgend jaar. De klassieke houten chalets waar je allerlei prullaria op de kop kon tikken verdwijnen echter.

Die kraampjes vond je traditioneel op de Groentenmarkt, de Korenmarkt, het Braunplein, de Vrijdagmarkt en op de hoek van de Kammerstraat. Schepen van Feestelijkheden Christophe Peeters (Open Vld) wil ze niet meer zien.

Het kost de stad te veel aan manuren voor het opzetten en afbreken, zo zegt de schepen aan de Gentenaar. Bovendien verschraalde het aanbod in die kraampjes jaar na jaar.

Ook de opdeling van een aantal pleinen en het einde van een aantal werven noopt tot de ingreep, klinkt het. Er is wel ruimte voor voedsel- en drankkraampjes. "De exacte locaties en de oppervlakte van de eetkramen moet nog worden bepaald", zegt Peeters. "We gaan daarover ook overleggen met de pleinorganisatoren. Alleen moeten we nu al de grote lijnen uitzetten, zodat we de veiling zeker in het voorjaar kunnen laten doorgaan."

Voor de eetkramen wordt altijd duchtig geboden. In 2010 was het recordbedrag 46.200 euro om 10 dagen worsten te verkopen.

46.200 was het recordbedrag dat in 2010 voor een eetkraam met worsten werd geboden