Direct naar artikelinhoud

Red Dragons tussen hoop en vrees in Final 4

Kunnen de Belgen in Australië meedoen voor de hoofdprijzen in de World League? Als Dominique Baeyens en zijn spelers straks Frankrijk kloppen en morgen ook te sterk zijn voor Nederland of Australië, dan wacht de eindronde in Firenze met de topploegen uit de eerste groep.

Bijna niemand die vooraf een cent gaf voor de kansen van de debuterende Red Dragons in poule C van de tweede groep in de World League. Maar Baeyens kreeg de motor van zijn team meteen aan de praat en pronkte met de poulewinst. Deze generatie mag dan al bestempeld worden als de meest talentvolle uit de Belgische geschiedenis, de manier waarop Baeyens met die diamanten omgaat, getuigt van klasse. Depestele engageerde zich op eigen vraag langer dan voorzien voor deze World Leaguecampagne, Valkiers tankte onder de bondscoach vertrouwen en ook de anderen knopen enthousiast de successen aan mekaar. Aan hen om België nogmaals op de volleykaart te zetten. Dat kan als ze straks Frankrijk aan de kant zetten en morgen opnieuw winnen van Nederland of Australië.

"Een lastige opdracht, maar toch haalbaar", vindt Baeyens. Ondanks het geloof in eigen kunnen, zweeft er nog een dosis twijfel rond de bondscoach. Zo zag hij vermoeide spelers op training en op de koop toe werden Sam Deroo en Pieter Coolman geveld door een virale infectie op de luchtwegen. "Mijn spelers hebben de verplaatsing naar Australië minder goed verteerd dan twee weken geleden. Velen onder hen hebben weinig geslapen en daar is geen verklaring voor."

De Red Dragons zakten met 14 spelers af naar Sydney, maar nu blijkt dat er maar 12 op het wedstrijdblad mogen. Daarom vielen de Maaseikspelers Bert Derkoningen en François Lecat in extremis uit de selectie. Ook morgen kan dat duo niet in actie komen. "Waarom betaalt de FIVB dan voor 14 spelers?", vraagt Baeyens zich af."Het straffe is dat er in de Final 6 volgende week wel een beroep mag gedaan worden op 14 spelers. Dat is werken met twee maten en twee gewichten."

Repetitie voor WK

Het duel met de Fransen straks geldt voor de Red Dragons als een generale repetitie voor het WK in september, aangezien ze in dezelfde poule onderverdeeld werden. Frankrijk bereikte dat WK als tweede in de kwalificatiegroep, het moest de eerste plaats laten aan ... België.