Direct naar artikelinhoud

Zelfportret Francis Bacon brengt 32 miljoen euro op

Brussel l Het belangrijkste zelfportret van de schilder Francis Bacon (1909-1992) bracht gisteren tijdens een avondverkoop bij het Britse veilinghuis Sotheby's een bedrag ten noorden van 32 miljoen euro op. Dat is liefst het dubbele van wat het geschat werd.

Het werk, dat in 1978 werd geschilderd, geldt dan ook als een van de iconische schilderijen van Bacon, die op zijn beurt als een van de belangrijkste figuratieve schilders uit de late twintigste eeuw geldt. In totaal maakte Bacon veertien zelfportretten. Dit Self Portrait is het allereerste van de veertien dat ooit onder de hamer ging. "Het werk combineert de kronkelende verfbehandeling, viscerale intensiteit en psychologische diepte die kenmerkend zijn voor zijn mature oeuvre", staat in de catalogus.

Werken van Francis Bacon zijn momenteel erg succesvol. Vorige maand werd zijn Study from Innocent X bij de New Yorkse vestiging van Sotheby's voor ongeveer 40 miljoen euro geveild.

Tijdens diezelfde veiling ging een bloemenschilderij van popartkunstenaar Andy Warhol voor meer dan 663.000 euro onder de hamer (liefst 150.000 euro meer dan geschat), en een schilderij van Glenn Brown ging voor 729.500 euro. Nog een record, zegt Sotheby's, was een natuurschilderij van Keith Tyson, dat 321.000 euro opbracht.

Er werden nog meer werken van Warhol aangeboden tijdens de avondverkoop, net als stukken van Jean-Michel Basquiat, Damien Hirst en Banksy, maar die waren bij het ter perse gaan nog niet geveild. (RMe)