Direct naar artikelinhoud

VS-leger wil troepen tot de zomer van 2009 in Irak houden

WASHINGTON l De Amerikaanse legerleiding in Bagdad heeft het Pentagon een plan voorgelegd waarbij de troepen tot midden 2009 in Irak blijven. Dat gaat in tegen wat veel politici willen: zo snel mogelijk weg uit Irak.

Delen van het geheime strategieplan zijn door The New York Times onthuld. Bij dit Joint Campaign Plan wordt ervan uitgegaan dat de Amerikaanse troepen erin zullen slagen de rust in Bagdad en enkele andere onrustige regio's te herstellen tegen de zomer van 2008. Daarna zouden ze nog een klein jaar nodig hebben om in het hele land een 'duurzame veiligheid' te verzekeren.

Volgens de krant hebben generaal David Petraeus, de baas van de Amerikaanse troepen in Irak, en Ryan Crocker, de Amerikaanse ambassadeur in Bagdad, het plan voorgesteld aan minister van Defensie Robert Gates. Het is daarna door de hoge legerleiding ook aan president George W. Bush voorgelegd. De krant beroept zich op 'regeringsbronnen die met het plan vertrouwd zijn'.

Het plan is uitgewerkt nadat Bush in januari beslist had duizenden extra soldaten naar Irak te sturen. De troepenversterking corrigeerde de tot dan aangehouden strategie om de verantwoordelijkheid voor de veiligheid meer en meer aan de Iraakse strijdkrachten over te dragen.

Het jongste plan noemt geen expliciete cijfers over troepensterkte of mogelijke terugtrekkingstermijnen, maar vanaf begin 2009 moeten er minder Amerikanen in Irak zijn. Wel is het de bedoeling dat VS-militairen "voor nog langere tijd" een opleiding geven aan Iraaks veiligheidspersoneel en de regering steunen in haar strijd tegen het terrorisme. Gedurende al die tijd moet de Iraakse regering ook verder werken aan de nationale verzoening in het land.

Intussen duurt het geweld in Irak onverminderd voort. In de stad Hillah, 100 kilometer ten zuiden van de hoofdstad Bagdad, zijn bij een zelfmoordaanslag minstens tien doden en vijftig gewonden gevallen. De explosie deed zich voor vlak tegenover een kinderziekenhuis in het overwegend sjiitische Hillah. De meeste slachtoffers waren vrouwen en kinderen. (FS)