Direct naar artikelinhoud

Staking bij Carrefour afgewend, maar nog geen akkoord

De Carrefourwinkels blijven vandaag open. Dat is het resultaat van een marathonvergadering tussen directie, vakbonden en sociaal bemiddelaars. Maar dat de staking is afgewend, betekent nog niet dat er ook een akkoord is.

Omdat de situatie bij Carrefour dreigde vast te lopen, werden donderdag sociaal bemiddelaars ingezet. Gisterochtend kwamen ze met nieuws: de algemene staking, aangekondigd voor vandaag, gaat niet door. Een opluchting voor de directie: ook het verlengde Hemelvaartweekend en het weekend van 1 mei werden verstoord door stakingen.

Het is niet duidelijk of alle winkels ook effectief zullen opengaan. Donderdag sloten enkele filialen al spontaan de deuren. Twee winkels in Brussel bleven ook gisteren dicht. In Henegouwen sloot gisterenmiddag nog een vestiging uit onvrede met de aangekondigde herstructurering, die meer dan 1.500 mensen het werk zal kosten.

Ondanks het feit dat de bonden instemden met het intrekken van de algemene stakingsaanvraag, is er nog geen akkoord. “Er werd aan het eind van de nacht vooruitgang geboekt”, klinkt het bij de sociaal bemiddelaars, die nu mediastilte in acht willen nemen. Er werd gesproken over besparingen, garantie op arbeidsvolume, sluiten en franchiseren van winkels, en brugpensioen en vrijwillig vertrek. Voor bepaalde niet-verwaarloosbare punten is nog geen oplossing gevonden. De vakbonden vrezen vooral voor slechtere werkomstandigheden voor wie achterblijft in een winkel die overgenomen wordt of in franchise gaat. Eerder deze week liet de directie weten dat de voorstellen van de vakbonden “nog te ver verwijderd” waren van de “noodzakelijke besparingsdoelstellingen”.

Inmiddels lijkt de kloof echter al deels gedicht en mogelijk is een voorakkoord niet meer veraf. Op 26 mei, komende woensdag, zitten alle partijen opnieuw rond de tafel. Gezien de vooruitgang die geboekt werd tijdens de besprekingen van de afgelopen dagen, geloven zowel vakbonden, directies als bemiddelaars dat ze na afloop van de volgende bijeenkomst mogelijk met een verdedigbaar ontwerpakkoord naar buiten zullen kunnen komen. (KH)