Direct naar artikelinhoud

Droomfinale in Copa America?

MARACAIBO l Brazilië speelt zondag de finale van de Copa America, het Zuid-Amerikaanse voetbalkampioenschap voor landenteams. In de halve finale schakelde het Uruguay uit na strafschoppen.

Na 90 minuten stond het tegen Uruguay 2-2. Maicon bracht Brazilië al in de dertiende minuut op voorsprong, maar Diego Forlan kon de stand nog voor de rust in evenwicht brengen. Enkele minuten later stond het alweer 2-1 voor Brazilië, na een doelpunt van Julio Baptista. De Brazilianen leken op weg naar de finale, tot in de 70ste minuut Abreu scoorde en verlengingen afdwong. Daarin werd niet meer gescoord en dus moesten penalty's de beslissing brengen.

In een spannende strafschoppenreeks miste Forlan eerst voor Uruguay en faalden vervolgens Alves en Fernando voor Brazilië. Garcia kon Uruguay naar de finale schieten, maar hij trof de paal. Doordat uiteindelijk ook Lugano miste voor Uruguay, mocht Brazilië vieren.

Door de kwalificatie van Brazilië blijft de droomfinale tegen Argentinië mogelijk. Daarvoor moesten de Argentijnen echter wel voorbij Mexico raken in de andere halve finale, die vorige nacht gespeeld werd. Argentinië was favoriet, maar zal het niet gemakkelijk gehad hebben tegen toernooirevelatie Mexico.

Er kwam ook minder positief nieuws overgewaaid uit de Copa America. Zes Chileense spelers werden door hun federatie voor twintig wedstrijden geschorst na ongeregeldheden in hun hotel. Ze zouden het na hun kwalificatie voor de kwartfinales op 4 juli veel te bont gemaakt hebben in het restaurant. Na overdadig alcoholgebruik vielen ze het hotelpersoneel lastig. Door de schorsing missen de zes spelers alvast de kwalificatiewedstrijden voor het WK van 2010. Nelson Acosta, de bondscoach van Chili, besliste vanwege het incident ook op te stappen na een staat van dienst van tien jaar. Chili verloor zijn kwartfinale tegen Brazilië overigens met 6-1.