Direct naar artikelinhoud

FBI-onderzoek dwarsboomt Hillary Clinton

Nieuwe e-mails brengen de campagne van Amerikaans presidentskandidaat Hillary Clinton in gevaar. 'Donald Trump had het zich niet beter kunnen wensen.'

Tien dagen voor de verkiezingen meldt FBI-directeur James Comey in een brief aan het Congres dat zijn bureau op informatie is gestoten die "pertinent lijkt voor verder onderzoek". Comey geeft aan dat de FBI nog niet kan inschatten of de berichten "significant" zijn en dat hij niet weet hoelang het nieuwe onderzoek zal duren.

Het gaat om berichten die betrekking hebben op Clinton. Ze zouden, zo meldt de krant The New York Times, zijn aangetroffen op "een toestel" van Huma Abedin, Clintons vertrouweling, en haar ex-man en oud-Congres-lid Anthony Weiner. De e-mails zouden zijn opgedoken tijdens het onderzoek naar Weiner, die obscene foto's zou hebben verstuurd naar een vijftienjarig meisje.

Clinton ligt al sinds het begin van de campagne onder vuur omwille van haar private server. Ze gebruikte die als minister van Buitenlandse Zaken om berichten te versturen. De FBI besliste onlangs om het onderzoek te sluiten, maar stelde wel dat Clinton "bijzonder onvoorzichtig" was geweest.

Haar rivaal, de Republikeinse presidentskandidaat Donald Trump liet gisteravond verstaan dat "er misschien eindelijk gerechtigheid zal geschieden". Volgens Amerika-kenner Charles Groenhuijsen speelt de FBI-brief rechtstreeks in op de retoriek van Trump, die Clinton omschrijft als "crooked" - "corrupt".

"De race om het Witte Huis kan nu nog keren. Het is alsof de koploper in de Tour de France in de laatste rit op een rotsblok is gebotst. Het zal de komende dagen nergens anders over gaan. Trump had het zich niet beter kunnen wensen. Niemand heeft het nu nog over zijn seksisme en leugens."

► FOCUS 12-13