Direct naar artikelinhoud

Drie Kazachen verliezen olympisch goud uit 2012

Kazachstan is weer enkele olympisch kampioenen kwijtgeraakt. Drie gewichthefsters, die bij de Spelen van Londen 2012 goud wonnen, zijn na hertesten van urinestalen veroordeeld wegens doping.

De gediskwalificeerde vrouwen kwamen uit in categorieën tot 53 kilo (Zoelfija Tsjinsjanlo), tot 63 kilo (Maja Maneza) en tot 75 kilo (Svetlana Podobedova). Ze gebruikten het verboden steroïde stanozolol. Gewichtheffen voor vrouwen kent zeven klassen.

Inmiddels zijn 9 van de 21 medaillewinnaars veroordeeld wegens doping. Een mannelijke kampioen uit Kazachstan is eerder ook zijn gouden medaille afgenomen. Van de zeven gouden medailles is het land er nu vier kwijt.

Tegen de vier overige winnaressen uit 2012, drie vrouwen uit China en een uit Noord-Korea, zijn geen maatregelen genomen. Het is niet uitgesloten dat er nog schorsingen volgen. Drie Chinese kampioenen van de Zomerspelen van 2008 zijn ook op doping gepakt. Van de 21 medaillewinnaressen uit die olympische gewichthefwedstrijd zijn inmiddels elf vrouwen gestraft wegens doping.

Bij het herstesten van urinestalen uit 2008 en 2012 heeft het Internationaal Olympisch Comité inmiddels 98 sporters alsnog positief bevonden. Bijna de helft is actief in gewichtheffen. Het IOC bewaart de afgenomen urine van sporters tien jaar om hertesten bij nieuwe verdenkingen mogelijk te maken.